Mersin Haber

Tarsuslular İl Olmayı Bekliyor! Tarsus Ne Zaman İl Olacak?

Tarsuslular İl Olmayı Bekliyor! Tarsus Ne Zaman İl Olacak?
Yayınlama: 16.06.2023
Düzenleme: 16.06.2023 17:23
A+
A-

Mersin’in Tarsus ilçesi, yerel seçimler öncesi heyecanlı bekleyişe geçti. Bahçeli’nin Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 İl çıkışından sonra Tarsuslular il olmak İçin hazırlıklara başladı.


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli’nin “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 İl” açıklaması il olmayı bekleyen ilçelerin sakinlerinde heyecan yarattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Cumhuriyet’in 100. yılında 100 il” açıklamasının ardından hangi ilçelerin il olacağı merak edildi ve internet üzerinde araştırılmaya başlandı. Peki Tarsus ne zaman il olacak, son durum nedir? gibi sorular Tarsusluların en çok arattığı kelimelerin başında geliyor.

8 KRİTERİN OLDUĞU İLÇELER

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. İl olmak için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacaktır.

NTV’den Engin Yeşil’in haberine göre şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek Alanya, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erçiş gibi ilçeler bulunuyor.

TARSUS BELEDİYE BAŞKANI HALUK BOZDOĞAN’DAN İL’LEDE TARSUS AÇIKLAMASI

Tarsus’un il olması için uzun bir süredir kampanya yürüten ve çeşitli çalışmalara öncülük eden Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, gündeme düşen il olması beklenen ilçeler haberlerinden sonra açıklama yaptı. Başkan Bozdoğan yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ”Dağıyla ovasıyla, tarihiyle ve ilkleri yaşayan bir kent olmasıyla il olmaya çok yakışıyor. Halkımızın ve kentimizin hak ettiklerine kavuşabilmesi için ‘İL’LE DE TARSUS’ diyerek çıktığımız bu yolda, kentimizin il olacağı günü heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

href=””>TARSUS İL Mİ OLACAK?

Tarsus’lu vatandaşların merakla beklediği il olma hayali için henüz takvim belli olmadı. Fakat yerel seçimlerden önce bir girişimin olması bekleniyor.

Yeni il ve ilçeler için TBMM’den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

TARSUS’UN NÜFUSU KAÇTIR?

Tarsus’un nüfusu 2022 yılına göre 350.732. Bu nüfus, 176.678 erkek ve 174.054 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,37 erkek, %49,63 kadındır.

Mersinin nabzını tutan en güncel haber sitesidir. Yerel siyasetten ekonomiye, kültürden spora tüm gelişmeler Mersin Odak Haber'de - Mersin Haberleri