Petrol üretimi 2050’ye kadar %55 azalacak

Petrol üretimi 2050’ye kadar %55 azalacak
Yayınlama: 21.12.2022

Yeni yılın yaklaşmasıyla iş dünyasında liderlerin 2023 ajandaları belli olmaya başladı. 2023 öngörülerinde esneklik, dijital dönüşüm ve çalışan deneyimi gibi kavramların yanı sıra sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm başlıkları öne çıktı. Tahminler, fosil yakıtların payının 2050’ye kadar yarı yarıya azalabileceğini gösterirken, net sıfır senaryosunu destekleyen iş fikirlerinin 2030’a kadar 12 trilyon dolar değer üretebileceği belirtildi.

Savaşın gölgesinde, enerji krizi ve tedarik zinciri güçlüklerinin etkisiyle geçen 2022’nin ardından aralık ayının sonuna yaklaşırken iş dünyasının 2023 öngörüleri de belli olmaya başladı.

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey‘nin “CEO’lar için 6 öncelik” başlıklı çalışmasında esneklik, dayanıklılık, dijital dönüşüm, çalışan deneyimi gibi kavramlar öne çıktı. Öte yandan şirket, net sıfır ekonomiye geçişte liderlerin yeni fırsatlara odaklanması gerektiğini de vurguladı. Net sıfır senaryosunun gerçekleşmesi durumunda, 2050’ye kadar hidrojen ve biyoyakıtların toplam enerji üretimi içindeki payının 10 kat artacağı tahmin edilirken, petrol üretiminin %55, doğal gaz üretiminin ise %70 azalacağı öngörüldü. 2022’nin son çeyreğinde yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapan Avrupa Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, iş dünyasının 2023 önceliklerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

 

2023’ün net sıfır ekonomiye geçişte bir dönüm noktası olacağını vurgulayan Ramazan Burak Telli, “Karbondan çıkış, 2023 itibarıyla ekonomiyi şekillendiren en önemli hususlar arasında yer alacak. Enerji kriziyle geçen 2022’nin ardından ülkeler, yeşil enerjinin önemini daha da kavradı” dedi.

 

Net sıfırı destekleyen iş fikirleri 2030’a kadar 12 trilyon dolarlık değer üretebilir

 

McKinsey tarafından yapılan çalışmada, karbon yönetimi, atık, endüstriyel malzemeler, tarım ve arazi kullanımı, su, tüketici ürünleri, gaz, petrol, enerji, inşaat ve ulaşım gibi kategorileri içeren 11 değer havuzu belirlendi. Bu alanlarda sürdürülebilirliği ve çevresel etkiyi en aza indirmeyi gözeten iş fikirlerinin 2030’a kadar 12 trilyon dolarlık yıllık satışa ulaşabileceği belirtildi. Odağına büyümeyi alan yöneticilerin, sürdürülebilirlik odaklı değişimi bir çağrı olarak görebileceğini ve yatırım kararlarını bu doğrultuda şekillendirebileceğini söyleyen Ramazan Burak Telli, “Karbonsuz üretim kapasitesini oluşturmak, geri dönüşümü çalışan iş modellerine çevirmek, bugün sanayinin ve tüketicilerin kullandığı materyalleri sürdürülebilir versiyonlarıyla değiştirmek, önümüzdeki yıllarda önemli büyüme fırsatlarına dönüşecek. Risk elbette var, fakat değer yaratmak için yeni olasılıkları değerlendiren ve bu konuda yatırım yaparak çaba gösteren şirketler, emeklerinin karşılığını gelecekte alacak. Avrupa Yatırım Holding olarak yatırım stratejimizi bu odakta belirliyoruz. Kasım ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu‘na yaptığımız açıklamayla, 50 milyon TL’lik sermayeyle Avren Enerji Sanati ve Ticaret Limited Şirketi’nin kuruluşu için harekete geçtiğimizi duyurduk. Yenilenebilir enerji sektöründe attığımız bu büyük adım, küresel trendlerle de uyumlu görünüyor” ifadelerini kullandı.

 

“Net sıfır ekonomisi, mevcut ekonomiden farklı olacak”

 

Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Net sıfır ekonomisi, bugünün ekonomisinden büyük ölçüde farklı olacak. Dünyamız derin ve kapsamlı dönüşümlerin eşiğinde. Avrupa Yatırım Holding olarak bu dönüşümü fark ediyor, yenilikçi, değer odaklı ve çevreye duyarlı bir yatırım stratejisiyle faaliyet gösteriyoruz. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla doğru sektörlerde yatırım yapmaya odaklanıyor, attığımız her adımın ülkemize ve toplam küresel değere katkıda bulunması için çalışıyoruz. Sağlık, tarım ve hizmet sektöründeki yatırımlarımızın ardından 2022, geri dönüşüm, atık yönetimi ve yeşil enerji sektörlerinde genişlediğimiz bir yıl oldu. 2023’te de yenilikçi ve değer odaklı iş fikirlerini hem entelektüel, hem de finansal sermayemizle desteklemeyi sürdüreceğiz.”

İletişim: [email protected] Tel no: 05370454063
error: İzinsiz Haberleri Kopyalamayın!