7 Nisan 2025 Pazartesi

Mersin’i Tanıyalım: Çamlıyayla İlçesi Nerededir?

Çamlıyayla ilçesi, Mersin’in ilçelerinden batıda Toroslar, güney ve doğuda Tarsus ilçeleriyle, kuzeyde de Niğde’nin Ulukışla ve Konya’nın Halkapınar ilçeleriyle de komşudur. Çamlıyayla’nın il merkeziyle arasındaki mesafe ise yaklaşık olarak 90 km’dir.

Çamlıyayla İlçesinin Kısa Tarihi

Çamlıyayla İlçesinin yerleşim tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte İlçeye adını veren Namrun Kalesi ile özdeşir. Haçlı ordusunun bu bölgeye geldikleri devirde Çamlıyayla, Selçuklular zamanından başlayarak uzun süre Kilikya Ermeni Krallığının elinde kalmıştır. Namrun Sinyörü olarak tanınan Oşin’ın burada hüküm sürdüğüne dair bilgiler mevcuttur. Oşin 1081 tarihinde askerler ile birlikte Bizans İmparatoru Alexios’un komutanı durumunda iken Bölge Selçuklulara ve daha sonra diğer Müslüman Devletlere geçmiştir.

Çamlıyayla Ne Zaman İlçe Oldu?

1854’den sonra başlayan Osmanlı, Memluk savaşları sırasında, Namrun’u Ali Paşa ele geçirmiş, 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra bir nahiye merkezi olarak idari taksimat içerisinde yerini almıştır.

Çamlıyayla, 1991 yılında da Tarsus İlçesinden ayrılarak müstakil ilçe olmuştur.

Çamlıyayla Coğrafyası

Çamlıyayla ilçesi Külpet Dağı’nın eteğinde kurulmuş olup, denize olan yüksekliği 1430 m.dir. İlçenin doğusunda ve güneyinde Tarsus, batısında Mersin, kuzeyinde Konya ve Niğde illeri yer almaktadır. İlçe, Mersin’in en eski yaylalarındandır. İlçe’nin yüzölçümü 811 km2 olup  iklimi karasal iklim karakterindedir. İlçenin batı, güney ve doğu komşusu Tarsus ilçesi olup kuzey komşusu Konya ili Ayrancı ilçesidir.

Çamlıyayla (Namrun) tarihi ve doğal güzellikleri, yöresel ürünleri, el sanatları, Bolkar dağlarındaki yörük yaşamıyla çok zengin ve müstesna bir ilçemizdir. Özellikle yaz aylarında Adana ve Tarsus yöresinden gelen yaylacılar ile ilçe nüfusu yüz binin üzerine çıkmaktadır.

Çamlıyayla; batı, güney ve doğu taraflarından Tarsus ilçesi ile sınır olup kuzeyinde ise Konya Ayrancı ilçesi ile sınırdaştır. Arazisinin %85’i dağlık ve ormanlıktır. Başlıca akarsuları Yalamık çayı ve Cehennem deresidir.

Namrun Kalesi

Çamlıyayla’nın en önemli tarihi kalıntısıdır. İlçenin kuzey yamacında yükselen tepe üzerindeki Namrun Kalesi’nin günümüzdeki yuvarlak burçlu yapısı ortaçağdan kalmadır. Hititler ve Asurlar zamanında “ illibru” olarak bilinen kale, Haçlılar’ın, Anadolu Selçukluları’nın, Kilikya Ermeni Krallığı’nın daha sonra da Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin yönetimine girmiştir.

Ana Ardıç

Ana Ardıç, Çamlıyayla ilçesinin en yaşlı ve büyük ardıç ağacıdır. Ağaç, zamanla bölgeye adını vermiştir. Çamlıyayla ilçe merkezinin batısında Papazın Bahçesi’nden gidildiği zaman 30 km uzaklıkta, Koz Pınarı mevkiindedir. Çamlıyayla’dan kuzeye doğru yaklaşık 20 km kadar gidildiğinde Bolkar Dağları eteğinde ve Kadıncık vadisinin kuzeyinde Ana Ardıç’a ulaşılır.

Ana Ardıç, bir tarih ve tabiat anıtıdır. Bugün 1107 yaşında, 22 metre boyunda ve 3,5 metre çapında Türkiye’deki ender ağaçlardandır. Malazgirt zaferini yaşamış olan bu ağacımızın bulunduğu yerden Kadıncık vadisinin harika yeşil ve sarp manzarasını izlemek bambaşkadır. Eski yıllarda bu ağacın dalında 50 arı kovanı bulunduğu söylenmektedir. Ağacın çevresini on kişi rahatlıkla çevirdiği halde gövdeyi kapatamamaktadır.

Sinap Kalesi

Namrun Kalesi’nden sonra ilçenin ikinci büyük tarihi yapısıdır. İlçenin kuzey doğusunda yer alır.Namrun Kalesi’nin arka kısmında kalan Sinap Kalesi’nin ilçenin çarşı merkezine uzaklığı 5 km mesafede olup, Çayırekinliği’nde mevkiinde yolun kenarındaki levhanın gösterdiği yoldan ayrılarak arabayla kalenin yanına kadar gidilebildiği gibi, kale deresinden patika yollarla yaya olarak da gidilebilir.

 

Çamlıyayla dağlar, kanyonlar, mağaralar, fosil alanlar, göller, nehirler, ormanlar ve yaban hayatı yönüyle çok zengindir. Ayrıca iğne oyası, bandırması, balı, domatesi, üzümü, narı, hurması, doğal çayları, karsambacı ve sayamayacağımız diğer ürünleriyletamamen naturel bir yaşam sunmaktadır.

 

 

Çamlıyayla’nın Tarihi, Doğal ve Kültürel Varlıkları

 

Namrun Kalesi, Yalamık ve Cehennem Deresi kanyonları, mağaraları, Fakılar mahallesindeki Papazın Bahçesi, Yörük yaşamı ve kültürü ilçenin başlıca değerleridir. Dağları, ormanları ve kanyonları rafting ve trekking etkinliklerine elverişlidir.

 

Çamlıyayla Ekonomisi, Geçim Kaynağı Nelerdir?

 

İlçe eknomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Üzüm, Kiraz, erik, domates başta olmak üzere meyve ve sebze yetiştiriciliği, et ve süt hayvancılığı olarak koyun, keçi ve inek yetiştiriciliği, sucuk ve diğer et ürünleri, süt ve süt ürünleri, pekmez, pestil ve cevizli sucuk, ilçe ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaz aylarında Mersin Merkez, Adana,  Tarsus’tan gelen yaylacılar ve günübirlik gelenler yayla turizmini oluşturmaktadır. Yayla turizmi ilçenin önemli gelir kaynaklarındandır.

 

Çamlıyayla İlçesinin Şehir Merkezlerine Uzaklıkları

Şehirler                                            Mesafe (km)     .

Çamlıyayla – Tarsus                                       59  (km)

Çamlıyayla – Mersin                                       85 (km)

Çamlıyayla – Adana                                       90 (km)

Son Dakika Haberleri

Mersin’in 5 ilçesinde elektrik kesintisi başlıyor!

Mersin'in 5 ilçesinde uzun süreli elektrik kesintisi yaşanacak. Toroslar...

Mersin, 7. Uluslararası Bisiklet Turu İle Dünyaya Açılıyor

Mersin; Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde sporseverleri ve bisiklet tutkunlarını...

Tarsus’ta Ali Boltaç’a CHP’lilerden Tepki: Cahil, Lümpen!

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, göreve geldiğinden bu yana...

Mersin’de çekilen Tövbe filmi 12 Nisan’da gösterime giriyor

Mersinli sinemaseverlerin merakla beklediği "Tövbe", 12 Nisan’da izleyiciyi derin...

Vahap Seçer, CHP’nin ‘21. Olağanüstü Kurultayı’na Katıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi’nin...

Öne Çıkanlar

Elektrik Zammı Halkın Cebine Uzanan Devlet Eli Olmamalıdır

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz, Enerji Piyasası...

Türkiye Belediyeler Birliği’nden 40 Belediyeye hibe: Mut ve Bozyazı da var

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hibe edilen 40 yeni...

Boykot paylaşımı yapanlara soruşturma açılıyor!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, 'bir süredir geleneksel...

CHP boykotu sürdürüyor: Özgür Özel’den tüketimi durdurma çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal...

DEVA Partisi, Sincan Cezaevi önünde: “Gençleri serbest bırakın”

DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanlığı, 19 Mart’ta başlayan protestolarda...

DEVA Partili Ekmen: Yabancı yatırımcılar bilgilendirildi, Türk vatandaşı yok sayıldı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet...

Ankara Şam Uçuşları Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AJet’in Ankara-Şam ve...

Bakan açıkladı: Havayolunda Yolcu Hakları Dijitalleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havayolunda yolcu hakları...
spot_img

Okumaya Devam Et

Popüler Kategoriler

spot_img

Mersin Haber