Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Başkan Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Seçer, Zafer Çarşısı konusunun siyasi malzeme yapılmak istenmesini doğru bulmadığını belirterek “Ben yasa neyi emrediyorsa onu yapmak zorundayım. Bu sorun siyasete malzeme edilmeyecek kadar önemli ve bir rızık sorunudur” dedi. Başkan Seçer, Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanı altında bulunan işletmelerin tahliyesinin de can güvenliği adına çok önemli olduğunu söyledi.
Zafer Çarşısı konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, çarşı esnafının toplanıp bu konudaki sesini duyurma çabasını anayasal bir hak olarak kabul edip, olgunlukla izlediklerini ve bu konudaki samimi ve doğru uyarıları da alarak çalışmalar yapma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Seçer, “Bizim de elbette ki yasaları uygulama zorunluluğumuz var. Nasıl Mersin Büyükşehir Belediyesi 6 Şubat depreminden sonra alelacele Kırmızı Lacivert İşhanı’nda ve Özel İdare İşhanı’nda faaliyet gösteren birimlerini taşımak durumunda kaldıysa, kendi mülkiyetinde olan ama kiracıları tarafından kullanılan dükkanların da bir an önce tahliye edilmesi hem oluşabilecek bir zararın, bir can kaybının önleminin alınması açısından hem de belediyenin üzerine düşen yasal sorumluluğu yerine getirmesi açısından son derece önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Konu hakkında detaylı bilgileri Mersin Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Bilgen Delay’dan aldıktan sonra konuşmasına devam eden Başkan Seçer, “Yasa bizimle beraber ilçe belediyesine de yani Akdeniz Belediyesi’ne de yükümlülük veriyor. Bunu yasal süresi içerisinde boşaltıp, gerekli yıkımı alma tedbirleri içerisinde ona da görev biçiyor” diye konuştu.
Mahkeme kararlarının da Büyükşehir Belediyesi lehine olduğunu aktaran Başkan Seçer, süratle o bölgenin yenileşmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Aynı zamanda yapı olarak güvenli bir alan olmaktan çıkmış bir yer. Yani birçok dükkanın bakımı, tavanın, betonun, alt yapının çok büyük sorun olduğu bir bölgeyi konuşuyoruz. Süratle aslında bu bile başlı başına buranın tahliye edilmesi gereken bir yer olduğunu tespitini yapmaya çalışıyorum. Zaten deprem riski boyutunu hem Kırmızı Lacivert’in hem de Özel İdare İşhanı’nın ve o bölgenin, Bilgen Hanım bize açıkladı” dedi.
Konunun muhatabının sadece Büyükşehir olmadığını, Akdeniz Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün de sürecin içerisinde yer aldığını ifade eden Seçer, “Zaten bizim ‘hemen gidelim oraları yıkalım’ diye keyfi bir tutumumuz yok. İdarenin eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yargıya da saygımız var. Ben nasıl yargı dışında bir harekette bulunabilirim, ayrıca eğer ki burada herhangi bir sorun yoksa ben neden ağrısız başımı ağrıya sokayım, belediye birimlerimi oradan taşıyayım? Orada eğer tıkır tıkır dönen bir mekanizma varsa bir sorun yoksa esnafı neden tahliye etme talebinde bulunayım?” dedi.
Seçer, 1 yıl önce Zafer Çarşısı’nı uygun başka bir yere taşımak istediklerini, bu konu ile ilgili Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyeleri ile de konuştuklarını hatırlattı. Cumhur İttifakı mensubu meclis üyelerinden Öğretmen Evi’nin bulunduğu arazi ile ilgili bir teklif geldiğini hatırlatan Başkan Seçer, “O zaman; ‘Bunu eğer yapabilirseniz biz de süratle bir proje yaparız. Oraya uygun bir şey yaparız’ demiştim. Bu işler bağırarak, birilerini karalayarak olmuyor. Siz de samimi olarak elinizi taşın altına koysaydınız bu sorun 10 kere çözülürdü. Biz; ‘Bu arkadaşlarımızı kaldıralım, dışarı atalım, katkı sunmayalım’ diye bir şey söylemedik. Bu iş sadece belediyeden beklenirse yanlış olur. Başta kendileri, diğer kurumlar, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi olmak üzere herkes katkı verecek ki bu sorunu süratle beraber çözelim” diye konuştu.
Zafer Çarşısı konusunun siyasi bir malzeme haline getirilmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, “Bu şık olmaz. Ben yasa neyi emrediyorsa onu yapmak zorundayım. Yine yaptığımız bu işlemi durduracak yasal bir yazı gelirse biz durdururuz ama gelmezse biz bu işlemi sürdürmek zorundayız. Mutlaka herkesi memnun edemeyiz ama esnaf arkadaşlarım da beni anlayışla karşılasınlar. Bir yıldan fazla bir süredir kendilerine de söyledim. Onlar istiyor ki ‘Biz buranın kiracısıyız mecbur bize yeni bir dükkan yapıp yer verecek’. Böyle bir yasal zorunluluğum yok. Bu tamamen bir Belediye Başkanı olarak sorumluluk bilinciyle yapılmış bir çalışmaydı. ‘Size yeni bir çarşı yapalım varsın şu kadar para harcayalım’. Bu sorun siyasete malzeme edilmeyecek kadar önemli ve bir rızık sorunudur” diye konuştu.
Zafer Çarşısı esnafının bulacağı yere taşınması durumunda taşınma bedeli ve kira desteği önerisi getirdiğini de aktaran Başkan Seçer, “Kendilerine yeni bir yer arayışına girsinler diye ben yıllar önce söyledim. Hatta şöyle bir öneri getirdik; makul anlamda kira yardımı da yapabilirim, taşınma bedeli. Meclis’ten karar alırım; dükkan başına, mesleğine göre, büyüklüğüne göre şu kadar taşınma parası gibi, bütün bu yolları konuştuk ama sizin dediğiniz bu düşünceler kimden çıkıyor bilemiyorum. Orayı yer altı çarşısı yap, tarihi kent merkezine dükkan yap; bunlar çok uygulayıcı projeler değil. Hayal kurmayalım” dedi.
Kamu kurumlarının Zafer Çarşısı esnafı için arsa tahsisi konusunda kendilerine yardımcı olmalarını talep eden Başkan Seçer, Adliye’nin talebi üzerine 10 dönüm araziyi bağışladıklarını söyledi. Diğer kamu kurumlarının da Büyükşehir Belediyesi’ne bu anlayış ile yaklaşması gerektiğine dikkat çeken başkan Seçer, “Belediye 10 dönüm yeri gözünü kırpmadan bir başka kamu kurumuna bağışlayabiliyorsa siz de bana merkezden 2 dönüm Hazine’den yer bulmalısınız. Ben de kamuyum, veren de kamu alan da kamu. Olaya yapıcı bakalım” diye konuştu.
Başkan Seçer, Zafer Çarşısı esnafının sorununun çözülmesi için herkesin iyi niyetle yaklaştığını bildiğini ifade ederek, çarşı esnafının geçici olarak taşınacakları bir yer bulmaları durumunda destek vereceklerini belirtti. Seçer, “İyi niyetli yaklaşımınızı görüyorum. Ben işlemleri devam ettirmek zorundayım. Yasal bir evrak gelmediği sürece ben bu riski alamam. Hiçbir kurum almaz bu riski. Kamudan çarşı olmaya müsait bir yer bulunur, biz de bunu proje kapsamına alırız. Bu sürede eğer orası boşaltılacaksa, 1-2 yıllığına bir yere geçerler, ben de taşınma yardımından kira yardımına kadar; kendileri de bir kısmı ben de bir kısmı olmak üzere; yükün bir kısmını alarak bu sorunu çözeriz. Daha sonra gösterilen yerde projelendirdiğimiz çarşıyı da yaparız. Bittiğinde de teslim ederiz” ifadelerini kullandı.