Mersin’de yaşayan vatandaşların başı sivrisineklerle belada. Havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkan sivrisineklerden dolayı gelen şikayetler artmaya devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ilaçlama yapmaları konusunda çağrılarda bulunan vatandaşların talebi bir an önce sivrisineklerden kurtulmak oldu. Gazeteci Zeynel Boğan’ın Mersin’de sivrisinek istilası ile ilgili yazısını sizlerle paylaşıyoruz.
Son birkaç yıldır Mersin genelinde halkın, sivrisinek konusunda şikayetçi olduğunu hemen hemen duymayanımız yok. Ne var ki son dönemlerde ortaya çıkan farklı bir sivrisinek türü nedeniyle, vatandaşlar tabiri caizse isyan eder oldu. Konuyla ilgili büyükşehir belediye Teksin uygulama sayfasına binlerce şikâyet yapıldı ve yapılıyor. Peki, Çevre ve Koruma Kontrol Daire Başkanı Bülent Halisdemir beyefendi, ne yapıyor dersiniz? Sineklerin saldırısında azalma olmadığına göre ciddi bir girişimde bulunduğu söylenemez. Bu benim kanaatim değil, vatandaşların düşüncesi…
Mersin’de son yıllarda sinek ve haşerat sorunu büyümeye başladı. Daha önce de bu problemler vardı; ancak ciddi ve titiz bir mücadele yürütülüyordu. Başkan Seçer önderliğinde ciddi bir yönetim anlayışıyla söz konusu sorunların üstesinde gelindi. Yeni dönemde de Çevre ve Koruma Kontrol Daire Başkanı olarak görev yürüten Bülent Halisdemir’in sivrisinekle mücadele sürecinde bu kez başarısız kaldığı düşünülüyor. Belediyenin herhangi bir mücadele ve müdahalede bulunmadığını hiç kimse ileri süremez. Bilakis uygulanan yöntemin yahut kullanılan ilacın ciddi bir etkisi olmuyor, demek yerinde olacaktır. Bizim kanaatimiz bu yönde. Fakat halk farklı bir düşünce içerisinde. Hemen her mahallede ve hassaten sulak alanlara yakın bölgelerde sivrisinek sorununun ciddi bir tehlike saçtığı biliniyor. Sayın Halisdemir, bulaşıcı hastalıkların kol gezdiği bugünlerde sivrisinek tehlikesinin farkında değil mi? TEKSİN üzerinden yapılan şikayetler ve ALO 185 hattı üzerinden yapılan talepler sizi neden düşündürmüyor, sayın Halisdemir?
Tarafımıza ulaşan şikâyetleri buradan tek tek yazacak değilim; fakat vatandaşların haklı taleplerini gündeme taşımayı bir vazife addederim. Vatandaşın biri, konuyla alakalı yazısında sayın Halisdemir’e hitaben ‘’Sen, kesin niyetlisin, yani bizi sivrisineklerle akraba yapmaya… Geçen sene sivrisinekle halay çektik. Dans ettik. Şimdi de bizimle nikâh masasına oturmuşlar. Baba yeter artık, biz yazmaktan bıktık, arkadaş yeter. Sivrisineklere vereceğimiz kanı Kızılay’a bağışlasaydık emin ol Mersin’de Kızılay kan bağışı rekoru kırardı.’’ tepkide bulundu.
Sosyal medyadan yapılan paylaşımlar çok dikkat çekici. Özellikle bir tanesi benim dikkatimi oldukça çekti. Belli ki Mersin’de yaşayan bir vatandaş yaptığı paylaşımda, “Mersin’de kişi başına 20 sivrisinek düşüyor” ifadelerini kullanmış. Çok ironik bir paylaşım olmuş bu…
Başka bir paylaşımda ise vatandaş, “Geriye nasıl gidilir, eskiye nasıl dönülür görün…” demiş. Devamında ise “Nostalji mi dersin ne dersin bilemem ama 90’lı yıllara döndük… Sineklere karşı korunmak için eski ekipmanları çıkartacağız böyle giderse” ifadelerini kullanmış.
Ve daha bunlar gibi birçok paylaşım var. Ama tüm bu paylaşımlarda ortak kanı Bülent Halisdemir’in ilaçlama konusunda başarısız olduğu…
Farklı mahallelerde yaşayan birçok vatandaş sürekli bir biçimde ilgili birimlere şikâyette bulunuyor. Sivrisineklerin ilaçlanması adına yapılan taleplere verilen yanıtların, aslında birçok vatandaşa bir şablon olarak gönderildiği iddia ediliyor. Bazı vatandaşlar ilaçlamanın iki haftada bir yapıldığını dahi iddia ediyor. İnsanların sivrisinek problemi yüzünden uyku sorunu yaşadığı ve strese girdiği bir ortamda sayın Halisdemir’in soruna ciddi bir müdahale yöntemi geliştirmesi gerekmez mi? Bunca talebe ve şikayete rağmen sivrisinek konusunda ciddi adımlar, atılmış değil.
Aslında empati kurulması gereken mahal, kırsal bölgeler… Kent merkezinde sivrisinek tehlikesinin hat safhada olması, bana kırsaldaki insanların durumunu hatırlatıyor. Sulak ve bataklık alanın bolluğundan dolayı sivrisinek için önemli bir yaşam ve üreme alanı olan kırsal bölgelerin, yaşadığı mağduriyeti tahmin edebiliyor musunuz? Bir dokun, bin ah işit, cinsinden sıkıntılar mevcut. Kırsalda ikamet eden vatandaşların şikâyetleri de tarafımıza ulaşıyor. Bazı vatandaşlar: ‘’biz bir yerde idare ediyoruz diyelim, peki ya çocuklar ne olacak. Küçücük bebeklerin vücutları sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan lekelerle dolu. Bazı çocuklarda ceviz büyüklüğünde lekeli şişikler var. Bazı çocuklarda ise iltihaplı şişikler oluşmuş durumda. Yazık değil mi?. Buna çözüm bulmak bu kadar mı zor?’’ şeklinde veryansın ettiler.
Bu konudaki şikâyetler ve genel izlenimimiz vatandaşların, başkan Vahap Seçer’den bir beklenti içerisinde olduklarına yöneliktir. Sayın Halisdemir’in sivrisinekle mücadelede ihmalkârlık gösterdiğini düşünen vatandaşlara göre sadece başkan Seçer, sivrisinek meselesini çözer. Bir-iki hafta/gün arayla yapılan peryodik ilaçlamanın sivrisinekle mücadelede hiçbir fayda getirmediği gün gibi ortada. TEKSİN’e yapılan şikâyetlerin çözüme kavuşturulmadığı ortada iken başkan Seçer’in gerektiği takdirde sivrisinek sorununu çözecek bir ismi Çevre ve Koruma Kontrol Daire Başkanı olarak ataması dahi kamuoyunda bir beklenti halini aldı.
Kaynak: Zeynel Boğan