Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Mersin Hali’nde ücretlerinin iyileştirilmesi için iş bırakan işçileri ziyaret etti, taleplerin karşılanması için ‘birlikte mücadele’ mesajı verdi. Mersin hal işçileri yevmiyelerin 450 TL’den 600 TL’ye çıkarılması için iş bıraktı. Artı Gerçek’e konuşan hal işçileri “Hiçbir sosyal hakkımız yok, yemek molamız yok, çay saatimiz yok. 12 saat kesintisiz çalışıyoruz” dedi.
Mersin Hali’nde meyve, sebze ambalajı ve yüklemesinde çalışan işçiler, ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle dün işbıraktı. Güvencesiz ve sigortasız bir şekilde çalışan işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve 450 TL olan yevmiyelerine zam yapılmasını istiyor. Mersin Yaş Meyve Sebze Hali’nde çalışan çoğunluğu kadın yüzlerce işçi, yevmiyelerin 450 TL’den 600 TL’ye çıkarılması için iş bıraktı. İşçiler, günde 12 saat, hiçbir sosyal güvence ve sosyal hakları olmadan çalıştıklarını, haftada birkaç gün işe çağrıldıklarını, bu nedenle 450 TL’lik yevmiyenin yetmediğini dile getirdi.
Yeşil Sol Parti Milletvekili Ali Bozan, sabahın erken saatlerinde taleplerinin karşılanmasını isteyen işçileri ziyaret etti. İşçilere yasal haklarına dair bilgi veren Bozan, yevmiye artırımı ve güvenceli iş koşullarının oluşturulmasının oldukça yerinde talepler olduğunu belirtti. İş durdurmak ve grev kararının da işçilerin yasal hakkı olduğunu vurgulayan Milletvekili Bozan, “Taleplerinizin karşılanması için birlikte mücadele edeceğiz” mesajını verdi.
İşçilerin haklı mücadelesini savunduğunu belirten Milletvekili Bozan, “Ülkenin ekonomik koşulları o kadar kötü ki arada asgari ücrete zam yapmak zorunda kalıyorlar. Belki iki ay sonra asgari ücrete zam yapılmadan işçilerin aldığı yevmiye enflasyon ve dolar kuru karşısında daha da eriyip gidecek. Bu sebeple aslında istediğiniz ücret bile yeterli değil” diyerek işçilerin talepleri için gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.
Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Nedim Aydınalp, özellikle tarımda çalışan güvencesiz işçilerin kendilerine üye olduğunu, bahçe işlerinde çalışan bu işçilerin yevmiyelerinin belirlenmesi süreçlerinde ziraat odası ve ihracatçı birlikleri gibi kurumlarla masaya oturduklarını söyledi.Hal işçilerinin bugüne kadar örgütlü olmaması nedeniyle Hal Komisyoncuları Derneği’nin yevmiye belirlemede tek yetkili olduğunu söyleyen Aydınalp, “Hal işçileri derneğimize üye olunca onların yevmiyeleri ve sosyal hakları için de masaya oturabiliriz. Hal patronlarının derneği var ancak işçileri yoktu. Bundan sonra hal işçilerinin de derneği var” dedi.