6 Nisan 2025 Pazar

İzmir’in parkları yeşil dönüşümle canlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın sağlıklı bir kent için başlattığı atık yönetimiyle kentin parklarından çıkan yeşil atıkları biyokömür ve komposta dönüştürüyor. Parklarda kimyasal yerine doğal gübreler kullanılarak organik çeşitlilik artırılırken, aynı zamanda şehrin karbon ayak izi de azaltılıyor.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın seçim vaatleri arasında yer alan Biyokömür Tesisi’ni yeniden aktif hale getirdi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentin yeşil atıklarını dönüştürerek yeniden doğaya kazandırmak için Bornova’daki yerleşkesinde çalışmalara başladı. Ekipler, İzmir’in parklarından çıkan budama atıkları, yaprak ve çim gibi yeşil atıklar ve atölyelerden çıkan talaş atıklarını kompost üretim teknikleri ve Biyokömür Tesisini kullanarak doğal gübreye dönüştürüyor. Elde edilen biyokömür ve kompost, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlarında gübre olarak bitkilere can verirken, aynı zamanda karbon salımının da önüne geçilmiş oluyor.

 

5 BİN METREKÜP ÜRETİM YENİDEN TOPRAKLA BULUŞUYOR

Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendisi Muzaffer Komutan, “Cemil Başkanımızın önderliğinde, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’mızın MTK yerleşkesinde kompost ve biyokömür tesislerimizde yeşil alanlarımızdan gelen atıkları, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan getirdiğimiz hayvan gübreleriyle karıştırıp, olgunlaştırıp gübre elde ediyoruz. Biyokömür tesisimizde ise atölyeden getirdiğimiz talaş malzemelerini ve patoz makinesinden çıkardığımız budak artıklarını biyokömür makinesinde yakarak inorganik madde olarak bitki kömürü elde ediyoruz. Sonuç olarak elde ettiğimiz organik ve inorganik maddeleri 5 bin metreküpe yakın hacimle tekrar yeşil alanlarımızda topraklarımızın yapısını iyileştirmek için kullanıyoruz. Böylelikle bir geri kazanım sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

 

“PARKLARIN ORGANİK YAPISININ ARTIRILMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞİM”

Çalışmaların İzmir’in yeşil alanlarının gelişmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Muzaffer Komutan, “Daha önce çalışmalarımız duraklamıştı, Cemil Başkanımızın talimatıyla yeniden aktif hale getirdik. Şu an her iki tesis de işler durumda hizmet veriyor. Biyokömür tesisinde yılda 60 ton bitki kömürü elde etmeyi hedefliyoruz. Kompost üretiminden de 4 bin metreküp kompost malzemesi elde etmeyi hedefliyoruz.  Yeşil alanlarımıza verdiğimiz organik ve inorganik maddelerle, makro ve mikro elementlerle yeşil alanların kalitesi gözle görülür şekilde artacak. Daha önce hayvan gübresi ve kimyasal maddelerle yeşil alanlara takviye yapılıyordu. Bu, tamamen doğal şekilde, hem yeşil alanlardaki atıkların geri dönüşümü ve kazanımı hem de parklarımızın organik yapısının artırılması için çok önemli bir gelişim” dedi.

 

KARBON ORANI YÜKSEK ÜRÜNLER ELDE EDİLİYOR

Park ve Bahçeler Dairesi’nin yeniden hayata döndürdüğü biyokömür tesisinin sorumlusu Bilal Kaya kapasitesi artırılan, üretimi hızlandırılan tesiste öncelikle bitkisel atıklardan biyokömür üretildiğini söyledi. Normalde organik atıkların çürürken atmosfere karbondioksit ve su saldığını belirten Kaya, “Bu faaliyetle doğaya karbondioksit salımını azaltıyoruz. Atıkların karbondioksit emisyonunu azaltarak karbon ayak izimizi azaltma vizyonuna katkı sağlamış oluyoruz. Çünkü karbonu malzemenin içine hapsetmiş oluyoruz. Buradan çıkan ürünleri tekrar toprağa gömdüğümüz zaman atmosfere salınacak karbondioksit tekrar toprağın içinde kalmış oluyor” ifadelerini kullandı.

 

TOPRAĞIN SU VE MİNERALLERİNİ TUTUYOR

Biyokömürün dünyada da yaygınlaştığını belirten Kaya, “Biyokömürün esas özelliği karbonu hapsetmesiyle beraber yüzey alanının çok geniş olması. 1 gram biyokömürün yüzey alanı 60 – 70 metrekarelere çıkabiliyor. 1 gram malzemenin bu kadar yüzey alanına sahip olması, toprakta mikroorganizma yaşamına katkı sağlıyor. Toprak canlıları, toprakta yaşam alanı buluyor. Toprağın işlemesini kolaylaştırıyor, su tutmasını sağlıyor. Yağmurlarda toprak yıkanmaya maruz kalır. Yıkanmayla toprağı besleyen elementler suyla beraber kaybolurlar. Biyokömür bu elementleri tutarak toprağın yıkanmasını engelliyor. Bu sayede de toprakta gübre uygulaması azaltılıyor” şeklinde konuştu.

Son Dakika Haberleri

Kilomuza göre ne kadar su içmeliyiz?

Kilo verme ve sağlıklı bir yaşam sürdürme durumunda aslında...

7. Koku Festivali Halfeti’de Coşkuyla Gerçekleştirildi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Koku Festivali, "Sakin...

İZSU’dan Konak ve Karabağlar’ın altyapısını güçlendirecek dev proje

İZSU Genel Müdürlüğü, 110 milyon Euro’luk Dünya Bankası finansmanı...

Sema Mete’nin hedefi olimpiyat madalyası

10 yaşındayken İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün okullarda yürüttüğü...

Elektrik Zammı Halkın Cebine Uzanan Devlet Eli Olmamalıdır

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz, Enerji Piyasası...

Öne Çıkanlar

Elektrik Zammı Halkın Cebine Uzanan Devlet Eli Olmamalıdır

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz, Enerji Piyasası...

Türkiye Belediyeler Birliği’nden 40 Belediyeye hibe: Mut ve Bozyazı da var

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hibe edilen 40 yeni...

Boykot paylaşımı yapanlara soruşturma açılıyor!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, 'bir süredir geleneksel...

CHP boykotu sürdürüyor: Özgür Özel’den tüketimi durdurma çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal...

DEVA Partisi, Sincan Cezaevi önünde: “Gençleri serbest bırakın”

DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanlığı, 19 Mart’ta başlayan protestolarda...

DEVA Partili Ekmen: Yabancı yatırımcılar bilgilendirildi, Türk vatandaşı yok sayıldı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet...

Ankara Şam Uçuşları Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AJet’in Ankara-Şam ve...

Bakan açıkladı: Havayolunda Yolcu Hakları Dijitalleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havayolunda yolcu hakları...
spot_img

Okumaya Devam Et

Popüler Kategoriler

spot_img

Mersin Haber