Mersin Haber

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarın, Heimlich Manevrası Nedir, Nasıl Uygulanır

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarın, Heimlich Manevrası Nedir, Nasıl Uygulanır
Yayınlama: 12.03.2022
A+
A-

Heimlich manevrası, halk arasında hemlik manevrası olarak da bilinen önemli bir ilkyardım uygulamasıdır.

Tam tıkanıklık olan kişilerde Heimlich Manevrası (=Karına bası uygulama) nasıl uygulanır? Kişi nefes alamıyor, morarmış, ve elleri boynuna gitmişse tam tıkanması olduğunu anlıyoruz. İki kürek kemiği arasına, 5 kez elimizin tabanıyla (hastayı kavrayarak) sertçe vuruyoruz. Ağzı kontrol ettikten sonra cisim çıkmamış, hasta hala tam tıkalıysa Heimlich Manevrasına geçiyoruz.

Boğulan Birisiyle Karşılaşmanız Halinde Ne Yapmalısınız?

 

Çocuklarda, yetişkinlerde hatta kendi kendinize uygulayabileceğiniz Heimlich manevrası, boğaza takılan yabancı cisim veya yiyecek maddelerinin, elle çıkarılmayacak biçimde aşağıya indiği ve soluk borusunu kısmen veya tamamen tıkadığı durumlarda uygulanır. Uygulama, yaş grupları dikkate alınarak, farklı şekilde gerçekleştirilir.

Bebeklerde Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır ?

Bebek ve küçük çocuklar; sıkışan cismi öksürük yoluyla çıkaramadıkları ve soluk borusunun kısmen tıkandığı durumlarda, ağlamaya çalıştıkları halde seslerini çıkaramazlar. Yüzde morarma ve panikle boğazı tutma en sık rastlanan tepkilerdendir. Aynı belirtiler erişkinler için de geçerli olmakla birlikte tam tıkanma halinde bilinç kaybı gözlemlenir. 3-4 dakika içerisinde yabancı cismin mutlaka bulunduğu yerden çıkartılması gerekmektedir.

Öncelikle bebeği yüzü yere bakacak şekilde kolumuza yatırmalıyız. Bu sırada bebeği yatırdığımız koldaki elimizle bebeğin çenesinden tutarak başını desteklemeyi de ihmal etmemeliyiz. Tüm bunları yaparken bebeğin ağzını kapatmamalı ve boynunu eğmemeliyiz.

Bebeği doğru şekilde kolumuza yatırdıktan sonra sırt kısmında iki omzunun tam ortasına doğru elimizin topuğu ile 5 defa aşağıdan yukarıya doğru vurmalıyız.

5 defa vurduktan sonra soluk borusunu tıkayan cismin çıkıp çıkmadığını kontrol etmeliyiz. Cisim çıktıysa bebek ağlamaya, nefes almaya ve öksürmeye başlayacaktır.

Sırta vurarak cisim çıkmıyorsa uygulamamız gereken yöntem bebeğin göğsüne vurmaktır. Bu hareketi uygulamak için bebeği, yüzü yukarı bakacak şekilde dizimize yatırmalıyız. Bu pozisyonda bebeğin kafası vücudundan biraz aşağıda olmalıdır. Ayrıca sırta vurma hareketindeki gibi bebeğin kafasını elimizle desteklemeliyiz.

Bebeğin pozisyonunu doğru şekilde ayarladıktan sonra iki parmağımızla bebeğin göğüs kafesinin alt orta noktasına hızlı şekilde 5 defa baskı yapmalıyız.

Bebeğin soluk borusundaki cisim çıkana kadar bu iki hareketi (sırt ve göğüs kafesine vurma) sırasıyla tekrarlamalıyız.

 

Yetişkinlerde Heimlich Manevrası Nasıl uygulanır ?

Yetişkinlerde soluk borusu tıkanmaları genelde öksürerek açılacak boyutlarda olur. Bu tür durumlarda kişinin yüzü kırmızı-mor renk almaya başlar ve çoğunlukla elleriyle boğazını tutarak boğulma işareti yapar. Böyle bir olay sırasında öncelikle kişiyi öksürmeye teşvik etmek gereklidir. Boğulan kişi toplum içinde öksürmeye çekinebilir. Bu nedenle onu cesaretlendirmek ve sakinleştirmek ilk yapılacak işlem olmalıdır.

 

Öksürerek tıkanan cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası uygulanmalıdır. Bebeklerde bu manevra sırta vurularak yapılır ancak yetişkinlerde vücudu baş aşağı çevirip vuramayacağımız için soluk borusunu tıkayan cisim vurma etkisiyle daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Benzer şekilde toplumumuzda tıkanan kişinin sırtına vurmak da hiç bir fayda sağlamayacağı gibi durumu da kötüleştirmektedir.

 

Heimlich manevrası uygulamak için hastaya ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılmak gereklidir. Bir elin başparmağı midenin üstüne gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer el ile kavranır. Yumruk yaptığımız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli şekilde kendimize doğru çekerek tıkayan cisim çıkartılmaya çalışılır.

 

Bu işlem, cisim çıkana kadar veya sağlık ekibi gelen kadar devam eder.

 

Kendi kendimize Heimlich Manevrası Nasıl uygulanır ?

Tek başımıza olduğumuz veya bize yardım edecek birinin olmadığı anlarda da soluk borumuz tıkanabilir. Bu gibi bir durumda kendi kendimize heimlich manevrası uygulayarak soluk borumuzu tıkayan cismi çıkarabiliriz.

 

Bunun için öncelikle soğuk kanlı olmalı ve kuvvetlice öksürmeliyiz. Öksürmek işe yaramıyorsa bir elimizi yumruk yaparak karnımız ve göğüs kafesinin hemen arasına koyup diğer elimizle de kendimize doğru kuvvetlice çekmeliyiz.

Bu yöntem de işe yaramıyorsa kendimize baskı yapacağımız sağlam bir zemin bulmalıyız. Sandalye, masa veya tezgah gibi eşyalar bu işe yarayacaktır. Yumruğumuzu diyaframımız ve sert cisim arasına yerleştirip kendimizi hızlıca itmeliyiz. Bu sayede diyaframa çok büyük bir baskı yaparak sert cismi çıkarmaya çalışacağız.

 

Öksürme, yumruğumuzu kendimize çekme ve sert cisimle baskı yapma yöntemlerini cisim çıkana kadar tekrarlamalıyız.

 

Kendi kendimize heimlich manevrası yapmak son derece zor ve korkutucudur ancak bu anda sakin olarak soluk borumuzu daha kolay açabiliriz.

 

Cisim tamamen çıktıktan veya yerinden oynadıktan sonra oturup nefes alış ritmimizi tutturmamız ve bir doktora görünmemiz gereklidir.

Mersinin nabzını tutan en güncel haber sitesidir. Yerel siyasetten ekonomiye, kültürden spora tüm gelişmeler Mersin Odak Haber'de - Mersin Haberleri