Erdemli ilçesi doğuda Mersin, batıda Silifke, kuzeyde Karaman İli ve güneyde Akdeniz ile çevridir. Mersin-Silifke karayolu üzerinde ve Mersin’e 35 km uzaklıktadır
“Erdemli” isminin nereden olduğu kesin olarak belli değildir. 15 yüzyılda İç Anadolu Bölgesi’nden geldiği sanılan “Erdemoğulları” isimdeki bir Türkmen Aşireti’nin ismini aldığı sanılmaktadır. “Erdem”in sözlük anlamı iyilik, doğruluk demektir. Türkmen Beyi Erdem, bu güzel anlamlı sözcüğü beğendiği için Aşireti’nin adına ve devamlı kalmak istedikleri bu yere Erdemli ismi verilmiştir.
Erdemli, Mersin’in 36 km. batısında ve denizden itibaren 1 km. içeride kurulu bir ilçedir. İlçe sınırları içerisinde tarihi ve turistik yerlerin yoğun olması ve narenciye üretiminin büyük bir bölümünün bu ilçede yetiştirilmesi ilçenin il içerisindeki önemli konumunu göz önüne sermektedir.
Tarih boyunca bir çok kavim ve uygarlıklara ev sahipliği yapmasının sonucu olarak ilçe çok zengin tarihi ve kültürel varlıkları barındıraktadır. Başlıcaları Kızkalesi, Korikos ve Elauissa Sebaste antik kentleri ve çevresindeki kaleler, sarnıçlar, su kemerleri, kiliseler, ayaş amfitiyatro, öküzlü, kanlıdivane, çatıören, imirzelli, Akkale (Tırtar) ören yerleridir.
İlçe merkezi 1 Haziran 1954 tarihine kadar Silifke ilçesinin Yağda bucağına bağlı Koyuncu Köyü ve Mersin Merkez ilçesinin Elvanlı bucağına bağlı Alata Köyü olmak üzere birbirine sınırdaş iki ayrı köy iken, bu iki köyün birleşmesiyle 1 Haziran 1954 tarihinde ilçe olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, küçük bir yerleşim iken, 1 Haziran 1954 tarihinde ilçe olmuştur. Turizmi, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri açısından önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir. Erdemlinin ilk belediye başkanı Abdurrahman Şevk(KOCAREİS)dir. Yaklaşık 20 yıl Erdemliye hizmet etmiştir.
Doğuda Mersin, batıda Silifke, kuzeyde Karaman ili ve güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Mersin – Antalya Karayolu üzerinde ve Mersin’e 36 km uzaklıktadır. İlçenin merkezinin Mersin – Antalya yolu üzerinde bulunması taşımacılığı ve ulaşımı kolaylaştırır. İlçeden Elvanlı ve Güzeloluk bucaklarına giden yol asfalttır. İlçenin bütün köyleri birbirine veya anayollara, her çeşit taşıtların işleyebileceği yollarla bağlanmıştır.
İlçe merkezinin Mersin’e uzaklığı 35 km Silifke’ye 47 km, Tömük’e 13 km, Güzeloluk’a 40 km, Sorgun Yaylası’na 52 km, Toros Köyü’ne 60 kilometredir. Yüzölçümü 2863 km²’dir.