Mersin Haber

Mersin’de devrim gibi karar: Her ev tek tek incelenecek!

Mersin Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ile binaların yangına karşı uygunluk durumlarını tespit ediyor.

Mersin’de devrim gibi karar: Her ev tek tek incelenecek!
Yayınlama: 16.09.2024
Düzenleme: 16.09.2024 01:47
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden devrim gibi karar alındı. Deprem tehlikesine karşın Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü yetkilileri; her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini amaçlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, Mersinlilerin can ve mal güvenliği için daha etkin ve donanımlı bir şekilde hizmet vermeyi sürdürüyor. Acil durum ve afetlere karşı 7/24 teyakkuzda olan İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ile de binaların yangına karşı uygunluk durumlarını tespit ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü ile binaların yangına karşı uygunluk durumlarını tespit ediyor. Uygulama ile her türlü yapının tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesi amaçlanıyor. Binaların yangına karşı dayanıklı ve korunaklı olduğunu tespit etmek ve güvenliğini sağlamak amacıyla, 2023 yılında iş yeri denetim ve yangın tesisatı kontrolünde 4 bin 133 uygunluk raporu verildi ve proje onayı yapıldı. 2024 yılının ilk 4 ayında ise bu sayı 1337 oldu.

 

Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü yetkilileri; her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini amaçlıyor. Çıkabilecek yangınlarda ise can ve mal kaybını asgariye indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirleri bina sahiplerine, bina yöneticilerine, kurum amirlerine veya sorumlu bina yetkilisine bildirerek yangından korunma tedbirlerini aldırtıyor.

Yapılar yangın riskine karşı Büyükşehir tarafından denetleniyor

İtfaiye Dairesi Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürü Halil Öztunç, “2023’te proje, iş yeri denetim ve yangın tesisatı kontrolünde 4 bin 133 adet uygunluk raporu verirken, 2024’ün ilk 4 ayında bu sayı 1337 oldu” dedi. Öztunç, gördükleri eksiklikler sonucu Büyükşehir’den binaların projeye uygun yapılıp yapılmadığı ile yapı kullanma izni aşamasında görüş alınması kararının Meclis’te alındığını sözlerine ekledi. Daha önce ilçe belediyeleri, bitmiş binaların kontrolünü Büyükşehir’e yaptırmak zorunda değildi. Yeni alınan Meclis kararıyla, bütün ilçe belediyeler binaların ya da iş yerlerinin yangına karşı uygunluk raporu için Büyükşehir’den talepte bulunuyor.

 

Kazaz: “21,5 metrenin üzerinde olan binaların yangın tesisat onayı bize ait”

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda İnşaat Mühendisi olarak görev yapan Hayati Kazaz, yapı yüksekliği 21.5 metrenin üzerinde olan binaların yangın projelerini kontrol ettiklerini anlatarak, “Tamamına farklı yönetmelik, farklı kriterler uygulanmaktadır. Hem merdivenlerde, hem tesisat olarak farklı tedbirler alınmaktadır. Projelerin yapım süreci bittikten sonra ilçe belediyeleri, bizden bu binaların yangın tesisat onayını talep etmektedir. Yangın tesisat onayı için şantiyelerde yaptığımız incelemeler sonrası, projeye uygun olanlar onaylanıp iskan verilmektedir. Projeye uygun olmayan tesisatlar ise bekletilip, düzeltildikten sonra iskan verilmektedir. Bu birim ayrıca yüksek montanlı dolum tesisleri ve fabrikaların da, yangın projelerine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedir” dedi.

Binaların tüm iskan aşamasının kontrolünün Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü tarafından sağlandığını belirten Kazaz, “Bina iskanından sonra yöneticiler, apartmanlardaki kullanma suyu ve pompalarına çok dikkat etmedikleri için veya başlarına gelmediği için ve gelmeyeceğini düşünerek tesisatlar ile fazla ilgilenmiyorlar. Binaların yüzde 90’nında tesisat bir kere doğru çalışmaktadır, o da iskan aşamasında. Bunların kontrol ve denetimi, sonraki süreçte apartman yönetimine aittir” ifadelerini kullandı.

 

21.5 metre üzeri binalarda yangına erken müdahale edebilmek için katlarda yangın dolabı, itfaiyecinin her katta hortumunu takıp su alabileceği su alma ağızları, yeterli depo, yeterli pompa hacimleri ve otomatik yangın söndürme sisteminin olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kazaz, “Onun için bir itfaiyecinin, yüksek montanlı bir itfaiye aracına ihtiyacı da yoktur. Bu binalarda zaten her katta itfaiyecinin su alabileceği yapılar mevcuttur. Bu projelerdeki onayımız da, bu yapıların olması kaydıyla verilmektedir” dedi.

Mersinin nabzını tutan en güncel haber sitesidir. Yerel siyasetten ekonomiye, kültürden spora tüm gelişmeler Mersin Odak Haber'de - Mersin Haberleri
    Bir Yorum Yazın
    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.