Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘ndan destek ödemeleri sürüyor. Birçok kişinin farkında olmadan hesabına para yatırılmış olabilir. Ama milyonlarca insanın paradan haberi bile olmadan hesaplarına oturmasına neden oluyor. Devlet ne tür yardımlar sağlıyor?
Devlet destekleri nelerdir, kimler faydalanabilir, ne kadar yardım yapılıyor, başvuru şartları neler? İşte devletten bilinmeyen destekler!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla, SGK ve İŞKUR aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşılmaya çalışılmaktadır.
Eşi sigortalı olmayan anne veya babalar için devlet yeni doğan yardımı. Annelerin en çok araştırdığı konulardan biri olan süt parası nereden alınır diye sorulduğunda, emzirme parası Ziraat Bankası ve PTT şubeleri tarafından elektronik yönetim uygulaması üzerinden ödeniyor. Kimlik kartı ile alınabilir. Süt imza talebi için kullanılan belgeler şu şekilde sıralanıyor: Süt imza talebi, nüfus cüzdanı, doğum belgesi…
Doğum yapan kadınlara çalışmaya devam edebilmeleri için bakıcı ücreti ödeniyor. Şimdiye kadar tespit edilen illerde bakım ödenekleri oluşturulmuştur.
Anne veya babasını kaybeden, yetim aylığı alan ve evlenen kadınlara bir defaya mahsus bu ödenek verilir. Yani her evlilik için ayrı çeyiz alamazsınız. Çeyiz için yaş sınırı yoktur. Erkeklerin böyle bir hakkı yoktur.
İş Görmezlik Ödemesi; Bu, sigortalı işçinin hastalık, kaza veya meslek hastalığı durumunda SGK mağduru olmaması için sigortalı işçiye yapılan ödeme anlamına gelir. Ancak bu ödemenin SGK’dan alınabilmesi için çalışanın hasta olduğunu kanıtlayan bir rapor ibraz edebilmesi gerekmektedir. Çalışan; Hastalık izninde olduğu süre boyunca işvereninden maaş almıyor. Bu süreçte SGK çalışana ihbar ücreti öder.
Doğum izni belirli koşullara tabidir. Doğum belgesinin ilk şartı doğum izni başlamadan işten ayrılmamanızdır. Aksi halde bu haktan yararlanamazsınız. Bu nedenle kadın işçinin sigortalı statüsü işyerinde devam etmelidir. Ayrıca verilen sürenin 112 günü çalışmama şartı vardır. Ve son ve en önemli koşullardan biri de doğumun gerçekleşmiş olması ve çocuğun doğumu alacak kadar yaşıyor olmasıdır. Devlet, doğuma hazırlanan annelere bazı haklar veriyor. Bunlardan ilki gebelik ve analığa bağlı maluliyet tespitidir. Doğumdan önce veya doğumdan sonra 16 hafta izin almak zorunda kalan anneler için çalışma süresi devlet tarafından karşılanır.
Cenaze ödeneği, ölenin yakınlarına, sigortalı kurumun yönetim kurulunca saptanan ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanınca onaylanan oranın üzerinde bir defaya mahsus ödenen tazminattır.
Cenaze ödeneği;
– iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya
– sürekli maluliyet, iş göremezlik veya yaşlılık aylığı süresince veya
– en az 360 gün maluliyet, yaşlılık ve aile sigortası varsa. O zaman vefat eden sigortalının hak sahipleri içindir.
360 gün süreyle maluliyet, yaşlılık ve ölüm yardımı alan hak sahipleri için ölüm aylığı tespitinde cenaze ödeneği şartları aranmamaktadır.
e-devlette ana ekranda arama bölümünü seçin ve buraya SGK bireysel ödemeleri girin.
SGK kişisel ödeme talep linkine tıklayın ve açılan ekranda adınıza para yatırılıp yatırılmadığını öğrenin.