Kuzeyinde Karaman’ın Ermenek ilçesi, güneyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, doğusunda Aydıncık, batısında da Anamur bulunmaktadır. Anamur’a 14 km, Mersin’e 220 km mesafede 26.613 nüfuslu bir ilçedir. İlçe adını sulu tarım yapılmadan önceki zamandan fiziki görüntüsünden almaktadır. İlk yerleşim yeri olan Gürlevik yöresinin güneyinde uzanan verimsiz boz renkli toprakların halk tarafından ‘Çorak Düzlük’ manasına gelen ‘Bozalan, Bozova, Bozyazı’ denmesinden almıştır.
Bozyazı’nın kıyıları nesli çok ciddi tehlikede olan Akdeniz Foklarının önemli bir kolonisini barındırması, Bozyazı’da denizin oldukça temiz olduğunun açık bir göstergesidir. Mersin’e 220 kilometre uzaklıkta bulunan Bozyazı, aynı zamanda tarım alanında da kendini geliştirmiştir. Anamur, Bozyazı ve Aydıncık yörelerinde yetişen ve Dünya’da pek çok ülkeye ihraç edilen muz ve çilek, bölgede turizmden sonra halkın en önemli gelir kaynaklarından biridir.
Bozyazı küçük bir ilçe olmasına rağmen çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kilise Burnu, Bozyazı ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan, Akyaka Köyü sınırları içinde yer alan Geç Roma ve Bizans İmparatorluğuna ait bir arkeolojik sit alanıdır.
Bozyazı İlçesi’nin içinde bulunduğu bölge M.Ö.3.binyılda Luwi kavimlerinin yaşadığı Tarhundaşşa Kralığı’nın sınırları içinde bulunuyordu. Asurlular zamanında bölgeye, Queadı verilmiş olmasına rağmen belirsizlik vardır. M.Ö.7.yy.da bölge bir Samos kolonisi durumundadır. Asır ve Babil metinlerinde, bölgenin 7.ve 6.yy.da Fenikelilerle ticaret yapan önemli bir liman kent olduğu belirtilmektedir.
Bugünkü Bozyazı İlçesi, Beyreli ve Gürlevik Köyleri’nin birleşmesiyle Haziran 1966 tarihinde Belediyelik, 28 Eylül 1988 tarihinde İlçe olmuştur.
Halkın geçimi tarıma dayalıdır. İlçenin tarıma en uygun yerleri Bozyazı ve Aksaz ovalarıdır. Doğudaki kıyı bandında Gözsüzce ve Gözce köylerinde, Tekmen ve Tekeli kasabalarında tarım alanı, deniz ile dağ arasındaki dar bir alanda toplanmıştır. Batı kıyı bandındaki ovalık alan daha geniş yer kaplar. Ovada yerfıstığı, narenciye ve turfanda sebze yetiştirilir. Son yıllarda seracılığın geliştiği ilçede muz seracılığı önem kazanmıştır. 198 dekar cam seranın 130 dekarında muz yetiştirilir.
Bozyazı ilçesinin yüzölçümü 62.500 hektar, tarım alanı 9.947 hektar, orman ve fundalık alan 37.749 hektar, tarım dışı arazi ise 14.800 hektardır.