Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde kadın emeğini görünür kılmak, evdeki gizli iş gücünü açığa çıkarmak ve kadınlara farklı istihdam alanları yaratmak için sürdürdüğü destek hizmetleriyle birçok üretici kadın kendi işinin sahibi oldu. O kadınlardan biri de Gizem Çoklar. 3 yıl önce hobi olarak evinde seramik ürünleri yapan Çoklar, şimdi kendi dükkanında el emeği ürünlerinin satışını yapıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara farklı istihdam alanları yaratmak için sürdürdüğü destek hizmetleriyle birçok üretici kadın kendi işinin sahibi oldu. O kadınlardan biri de Gizem Çoklar. 3 yıl önce hobi olarak evinde seramik ürünleri yapan Çoklar, şimdi kendi dükkanında el emeği ürünlerinin satışını yapıyor. Büyükşehir Belediyesinin üretici kadın stantlarında birçok kez yer almış olan Çoklar, Büyükşehir’in kadınların yeteneklerini keşfetmesine ve bu yeteneklerini işe dönüştürmesine katkı sunduğunu belirterek, kendi atölyesine adım atmasına üretici kadın stantlarının yol açtığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde kentin birçok bölgesinde üretici kadın stantları açılıyor. Kadınlar bu stantlarda hem ürünlerini sergileyebiliyor hem de satış yapıyor. Hem sosyalleşen hem çevre edinen hem de kazanç sağlayan birçok kadın işlerini ilerleterek kendine pazar imkanı yarattı. Kimi e-ticaret yapıyor kimi de kendi iş yerini kuruyor. Bir arkadaşından öğrendiği seramik üretimini ilerleterek işe dönüştüren Gizem Çoklar, Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu stantlarda yer aldı. Çoklar, artık kendi atölyesinde üretim, satış ve workshop yapıyor. Üretici kadın stantlarının kadınların yeteneklerini keşfetmesine katkı sunduğunu belirten Çoklar, bu sayede birçok sektörün daha görünür olduğunu söyledi.
Seramik üreticisi Gizem Çoklar, 3 yıldır seramik ile ilgilendiğini ve hobi olarak başladığını söyledi. Yakın zamanda bir atölye kurduğunu kaydeden Çoklar, “Atölyeye adım atmama sebep olan Üretici Kadın Stantları oldu. Burada sosyal medyada çok duyulmamı sağladı. Özellikle AVM stantları ve sahil stantları çok keyifli geçiyordu. Evde yapıyordum, evde bir atölyem vardı. Daha çok workshop talebi aldığım için bir atölye kurmak istedim” diyerek, 7 ay önce atölye açtığını ve derslerde çok keyifli zaman geçirdiğini belirtti.
Üretimin her aşamasına büyük saygı duyduğunu söyleyen Çoklar, “Böyle bir yeteneğim olduğunu hiç bilmiyordum. Yine bir seramikçi arkadaşımın sayesinde öğrendim bunu. Onun atölyesinde eğitimler aldım. Daha sonra usta öğretici belgeleri aldım ve bu işin beni çok mutlu ettiğini gördüm. Gerçekten işten, kazançtan önce çok iyi geldiğini gördüm ve üretmekten başka bir şey düşünemez oldum” dedi.
Çoklar, üretmenin kendisini çok mutlu ettiğini gördükten sonra bırakamadığını kaydederek, “Kadınların hangi konuda yetenekleri varsa bu konuda ilerlemelerini çok isterim. Üretici Kadın Stantları da bu konuda çok destek oluyor. Yani bir standa gidemezsek bile diğerine mutlaka katılmış oluyoruz ve keyifli geri dönüşler oluyor. O yüzden peşini bırakmamalarını isterim” diye konuştu.
Büyükşehir’in büyük destekleri olduğunu söyleyen Çoklar, “Gerçekten sadece seramik alanında değil diğer alanlarda da çok desteği oluyor. Ama seramik alanında olduğumuz için bu desteği daha çok hissettik. Bir de Mersin’de çok fazla seramik üreticisi olmaya başladı. Bunun da gerçekten desteklerle çoğaldığını düşünüyorum. Çünkü bilinmeyen bir sektördü, stantlara geldikçe insanlar bu işin ne kadar kıymetli olduğunu, neden bu kadar değerli olduğunu anladılar. En azından birebir görmüş oldular” sözlerine yer verdi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in desteklerinin çok kıymetli olduğunu kaydeden Çoklar, “Kadın kooperatifleriyle birlikte birçok alan açmaya çalıştılar, birçok toplantıda yanımızda oldular. Her zaman desteklerini görüyoruz. Çok keyifli alanlarda toplantılar, eğlenceler oluyor ve hep birlikte oluyoruz. Samimiyetleri ve destekleri için teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.
Çoklar’ın öğrencisi olan emekli fizyoterapist Nazire Ahlar, müşterisi olarak seramiği keşfettiğini belirterek, “Evde kendim takılar yapıyorum ama malzemeleri hazır alıyordum. Gizem’den yapmayı öğrendim. Malzemelerimi artık kendim tasarlıyorum, evde yapıyorum, yaptığım ürünleri getirip Gizem’in fırınında son aşamasını sağlıyoruz” dedi.
Atölyenin çok keyifli olduğunu söyleyen Ahlar, “Arkadaşlarıma hediye seçerken öncelikle aklıma gelen bir yer. Fincanlar tabaklar, küçük objeler, broşlar çok güzel. Hediye ettiğim arkadaşlarım da çok beğenerek kullanıyorlar” diyerek, destek olan herkese teşekkür etti.