Yaz sıcaklarının başlamasıyla havuzda serinlemek isteyen vatandaşlara kötü haber geldi. Havuz sularının birçok hastalığa davet açtıkları ortaya çıktı.
El ayak ağız hastalığının ellerde, ayaklarda ve ağız içinde büllöz lezyonlarla kendini gösteren viral bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, “Özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda sık görülür, ancak nadiren erişkinlerde de rastlanabilir. Yüksek bulaşıcılığı nedeniyle çocuk gruplarında salgınlara neden olabilir” dedi.
El ayak ağız hastalığının, enfekte kişilerin nazofarengealsekresyonlarından, döküntülerin içindeki sıvılardan ve dışkılarından bulaşabileceğini söyleyen VM MedicalPark Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, “Enfekte kişilerin dışkısında virüs, 2-4 hafta süreyle bulunabilir ve bu süre 12 haftaya kadar uzayabilir. Ayrıca, havuz sularının yutulması, ortak kullanılan eşya ve oyuncaklar, havlu ve şezlonglar da bulaşmada önemli rol oynar” şeklinde konuştu.
Hastalığın başlangıcında ateş, iştahsızlık ve halsizlik gibi genel belirtiler görülebileceğine değinen Uzm. Dr. Akyol,“Daha sonra ciltte veziküler ve püstüler lezyonlar oluşur. Ağız içinde de benzer lezyonlar görülür ve bu lezyonlar suçiçeği ve aftlarla karıştırılabilir. Lezyonlar genellikle el içi, ayak tabanı ve ağız içinde görülse de, daha az sıklıkla diz, dirsek ve popo kenarlarında da olabilir” dedi.
El ayak ağız hastalığının spesifik bir tedavisi olmadığını belirten Uzm. Dr. Akyol, “Çocuğu rahatlatmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanabilir. İkincil bir enfeksiyonolmadığı sürece antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Genellikle cilt lezyonları iz bırakmadan iyileşir” ifadelerine yer verdi.
Rutin kan tetkiklerinde virüs saptanamayacağını söyleyen Uzm. Dr. Akyol, “Virüsün tespiti için özel laboratuvar testleri gereklidir ancak her vakada bu testlerin yapılmasına gerek yoktur. El ayak ağız hastalığı bağışıklık oluşturmaz, bu nedenle tekrar geçirilebilir. Rutinde uygulanan bir aşısı bulunmamaktadır” dedi.
Hastalığın en yaygın nedenlerinin Coxsackievirüs A16 ve enterovirüs 71 virüsleri olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Akyol, “Özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda sık görülür, ancak nadiren erişkinlerde de rastlanabilir. Yüksek bulaşıcılığı nedeniyle çocuk gruplarında salgınlara neden olabilir. Tropikal iklim, düşük hijyen ve kalabalık bölgelerde salgın riski artar” diye konuştu.
El ayak ağız hastalığından korunmak için hasta bireylerden uzak durulması ve enfekte kişilerin özellikle 1 hafta boyunca kreş, okul ve benzeri kalabalıkortamlardan uzak tutulmasının gerektiğini belirten Uzm. Dr. Akyol, “Çocukların oynadıkları ortak oyuncakların dezenfeksiyonuna özen gösterilmeli ve eller etkin bir şekilde yıkanmalıdır. Bebeklerin bez değişimi sonrası ellerin yıkanması, tabak, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması ve hasta bireylerle öpüşme, sarılma gibi yakın temastan kaçınılması gerekmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.