İsrail’in saldırılarından dolayı ülkelerini terk eden Lübnanlılar, güvenli bölgelere veya başka ülkelere geçmeye başladılar. Rotasını Türkiye’ye çeviren Lübnanlıların Mersin’e akın etmesi bekleniyor. Havayoluyla Lübnan’ı terk edemeyenler deniz yoluyla Mersin Taşucu Limanına gelmeye başladılar. Suriyelilerin yoğun olduğu Mersin, sırada Lübnanlılar var.
İsrail’in Gazze’nin ardından Lübnan’a da saldırı başlatması, Orta Doğu’da Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasını tetikledi. “Kuzeyin Okları Operasyonu” adıyla Lübnan’ın güneyine başlatılan kara saldırıları ve hava bombardımanları, Lübnan’da büyük bir kaosa neden oldu. Beyrut’tan İstanbul’a yapılan uçuşlarda biletlerin hızla tükenmesi, bu kaosun en somut göstergelerinden biri olarak öne çıkıyor.
(Mersin Odak)- İsrail’in saldırılarından dolayı ülkelerini terk eden Lübnanlılar, güvenli bölgelere veya başka ülkelere geçmeye başladılar. Rotasını Türkiye’ye çeviren Lübnanlıların Mersin’e akın etmesi bekleniyor. Havayoluyla Lübnan’ı terk edemeyenler deniz yoluyla Mersin Taşucu Limanına gelmeye başladılar. Suriyelilerin yoğun olduğu Mersin, sırada Lübnanlılar var.
Sözcü’nün haberine göre 17 Eylül’den bu yana süren İsrail saldırıları sonucunda, Lübnan’da 104’ü çocuk olmak üzere en az 1273 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlenen hava saldırılarında hayatını kaybetti. Bu gelişmeler, Lübnan halkının büyük bir kısmını ülkeden kaçmaya zorladı. Lübnan’ın ulusal havayolu şirketi Middle East Airlines’ın Beyrut’tan İstanbul’a olan tüm uçuşlarında biletler hızla tükendi. İstanbul’a inen Lübnanlılar, rotayı Mersin’e çeviriyor.
İsrail’in hava saldırılarından kaçarak İstanbul’a gelen yüzlerce Lübnan vatandaşı, Reuters’a yaptıkları açıklamalarda yaşadıkları travmayı dile getirdi. Beyrutlu Aref Arhad, “Lübnan’da durum çok kötü. Beyrut’ta sürekli bombalama olayları yaşanıyor. Bütün gece askeri uçakların sesini duyuyoruz,” dedi. Lübnanlı gazeteci Lina Diab ise, “Stresle yaşamak istemiyoruz, bu yüzden İstanbul’a gelmeyi ve bir süre burada kalmayı tercih ettik. Umarım yakında Lübnan’a geri döneriz,” diye konuştu.
Lübnan makamları, pasaportu olmayan vatandaşların da ülkeden ayrılmasına izin verileceğini açıkladı. Bu karar, kaçış sürecini hızlandırdı ve daha fazla Lübnanlının Türkiye’ye gelmesine olanak tanıdı. Lübnan’daki 315 yabancı uyruklu kişi de deniz yoluyla Mersin’in Silifke ilçesine getirildi. Bu kişiler, Türkiye’deki farklı havaalanlarından ülkelerine gönderilecek.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in devam eden hava saldırıları nedeniyle ülkede yerinden edilenlerin sayısının bir milyona yaklaştığını ve bunun Lübnan tarihinin en büyük göç dalgası olduğunu ifade etti. Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten beri süren çatışmalar, 17-18 Eylül’de İsrail’in Hizbullah’ın iletişim cihazlarını patlatmasıyla daha da şiddetlendi. İsrail, 23 Eylül’de de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Hizbullah, İsrail’in saldırılarına roket ve füzelerle karşılık veriyor. Bu saldırılar genellikle İsrail’in askeri üslerini hedef alıyor ve büyük bir hasar bildirilmedi. Ancak, Lübnan’ın güney kesimlerinden başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelere göç dalgası devam ediyor. Ayrıca, Suriye’ye de on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.
Bu gelişmeler, Orta Doğu’da süregelen çatışmaların bölge üzerindeki yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Türkiye, bu yeni göç dalgasıyla birlikte, bölgedeki insani krizin merkezinde yer alıyor.