Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, Mersin genelinde okullarda istihdam edilmek üzere İş Gücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 2 bin 100 kişi işe alınacak. Programın başvuruları 4 Eylül’de başladı ve 8 Eylül’de sona erecek.
İş Gücü Uyum Programı adıyla İŞKUR’un Mersin’de gerçekleştireceği alımların detayları şöyle sıralandı: Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için 315, Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için 358, Mezitli için 130, Yenişehir için 178, Toroslar için 300, Gülnar için 80, Mut için 110, Erdemli için 215, Çamlıyayla için 25, Silifke için 169, Anamur için 140, Bozyazı için 50 ve Aydıncık için 30 kişi alımı yapılacak. Program, 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak ve 30 Haziran 2025 tarihinde sona erecek. Başvurular e-Devlet üzerinden veya İŞKUR’a şahsen yapılabilecek.
TORPİL İDDİALARI GÜNDEM OLDU
Bu yılki alımlarla ilgili sosyal medyada torpil iddiaları gündeme geldi. Sosyal medya kullanıcıları, günlük 568 TL yevmiye ile sadece sağlık sigortası kapsamında yapılacak alımlarda siyasi partiler tarafından hazırlanan listelerin kullanıldığını öne sürdü. Özellikle Cumhur İttifakı’na yönelik torpil iddiaları dikkat çekti. Vatandaşlar, alımların şeffaf bir şekilde yürütülmesini talep ederek yetkililere çağrıda bulundu.
İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI (İUP) NEDİR?
Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen programlardır.
İUP Katılım Şartları Nelerdir?
ç) Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,
ğ) Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,
şartları aranır.
İUP Uygulanabilecek Faaliyet Alanları Nelerdir?
ç) Ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi,
ğ) Spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi,
İUP Katılımcılarına Verilecek Eğitimler Nelerdir?
ç)İş ahlakı, motivasyon ve stres yönetimi eğitimi
Katılımcılara Hangi Ödemeler Yapılmaktadır?
Katılımcılara katılım sağladıkları günler için olarak Yönetim Kurulu tarafından 2024 yılı için belirlen 566,73 TL cep harçlığı ödenir.
Katılımcılar için Ödenecek Sosyal Güvenlik Primleri Nelerdir?
Katılımcıların programa katılım sağladıkları günler için 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında ortaya çıkacak %5,5 oranında sosyal güvenlik prim giderleri ödenir
Hangi Kurumlarla İUP Uygulanabilir?
Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yöntemiyle program uygulanabilir.
İUP Uygulama Süresi Kaç Aydır?
Program süresi en fazla 10 aydır.
İUP’de Haftalık Yararlanma Süresi Ne Kadardır?
Programın ilk dört haftası 5 gün ve 37,5 saat olarak uygulanır. Devam eden haftalarda 3 gün ve 22,5 saat olarak uygulanır.
Bir Katılımcı İUP’den En Fazla Ne Kadar Süreyle Yararlanabilir?
Bir katılımcı, İşgücü Uyum Programından toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanabilir.
Özel Politika Gerektiren Gruplar nelerdir?
d)Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar
İUP’de İzin Süresi Ve Devamsızlık Hakkı Ne Kadardır?
Katılımcılar yükleniciye bilgi vermek ve onay almak kaydıyla; katılım günü olarak belirlenen günler için program süresinin 6 aya kadar olması durumunda 7, daha uzun süreli olması durumunda ise 10 güne kadar izin kullanabilir. Sağlık sorunları, evlenme, doğum ve birinci derece yakınlarının vefatı ve benzeri durumlar da izin süresi kapsamında değerlendirilir. Katılımcıların izin kullandıkları günler için cep harçlığı ve sosyal güvenlik prim ödemesi yapılmaz.
Katılımcılar Nasıl Seçilmektedir?
İl müdürlüğü katılımcı seçiminde kullanacağı yöntemi programın ilanında belirtir. Katılımcı seçiminde liste yönteminin kullanılmasına karar verilmesi durumunda programın niteliği, başvuranların sosyo-ekonomik koşulları ve benzeri hususlar gözetilirek katılımcılar belirlenir.
İUP katılımcıları öncelikle özel politika gerektiren gruplar arasından seçilir. Bu kapsamda liste ayrımına gidilmiş olup aşağıdaki gruplar Özel Politika Listesi, bunlar dışında kalanlar Harici Liste olacak şekilde tasnif edilmektedir. Aşağıdaki grupların hepsi Özel Politika Listesi’ne dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Özel Politika Listesi’ndeki başvuranlar tamamlanmadan Harici Liste’de yer alan başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.
d)Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar
Başvuru tarihindeki AKS’ye göre aynı adreste ikamet edenlerin, programa başlangıç tarihi dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri aylık toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının iki (2) katını aşması halinde söz konusu adreste ikamet eden kişiler programa katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri ve benzeri toplu yaşam alanlarında ikamet edenler ile 8/03/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kimlik bilgileri gizlenenler için bu şart aranmaz.
Katılımcı Yasaklılık Durumları Nelerdir Ve Yasaklılık Süresi Ne Kadardır?
Yüklenici Sorumlulukları Nelerdir?
Katılımcılar Programa Devam Ederken Başka Bir İşte Çalışabilir Mi?
Katılımcılar programa devam ederken sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak başka bir iş yerinde çalışabilir. Ancak katılımcıların programa devam ederken başka bir yerde sigortalı olması nedeniyle oluşabilecek sosyal güvenlik prim borcundan Kurum sorumlu tutulamaz.