31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerde yalnızca il/ ilçe belediye başkanları değil seçimlerinin büyük bir kıyasıya yarış içinde gerçekleştiği muhtarlar da belirlenecek. Bu kapsamda muhtar adayları da bulundukları bölgelere yönelik seçim çalışmalarına hız kesmeden büyük bir heyecanla başladılar. Muhtarlık konusunda da kimlerin, hangi şartlarda aday olabilecekleri merak konusu oldu. Yerel seçimler için geri sayım devam ederken muhtar adaylığına yönelik sorgulamalar da hız kazandı. Peki, muhtar adayı olma şartları nelerdir ? Kimler muhtar adayı olabilir?
En az ilkokul mezunu olmak gereken muhtarlık için gerekli ikamet, yaş vb. kriterlerini karşılayan kişiler muhtar olarak çalışabilir. Muhtarlar beş yılda bir yapılan yerel seçimde adaylığını koyar ve ardından oy çokluğuyla seçilirler. Muhtar; köylerin ya da mahallelerin yönetimini yapar, sorumlu olduğu bölgenin kalkınması için çalışmalarda bulunur, bu esnada valilik ve belediye gibi üst makamlarla irtibat kurar.
Muhtar olma şartları şu şekilde sıralanabilir:
İyi bir muhtar olmak için en az ilkokul mezunu olmak, çalışılacak bölgeyi tanımak, bölgenin sorunlarını bilmek, etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmak gerekir.
Muhtar olmak için belli bir eğitim süresi yoktur. Çünkü farklı eğitim seviyelerinde olan kişiler muhtarlık şartlarını sağlayıp seçim ile bu göreve atanabilir.
Muhtar olmak için kişinin sahip olması gereken özellikler şunlardır: Etkili sözlü ve yazılı iletişim iyi kurabilen kişiler, Liderlik özelliği vasfı taşıyan bireyler, Yüksek sorumluluk bilinci taşıyor olabilmek, Sosyal meselelere ve halkın sorunlarına duyarlı olabilen ve azimli, disiplinli çalışan kişiler muhtar olabilirler.
Mersin Mahalle Mutfağının, Aralık Ayı Yemek Listesi Yayınlandı
Şu kişiler muhtar adayı olamaz:
Muhtarın maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Muhtar maaşını etkileyen faktörler arasında kişinin görev yaptığı dönemin ekonomik koşulları, vergi kesintileri vb. nedenler etkili olabilmektedir.
Muhtar olmanın dezavantajı şu şekilde açıklanabilir:
Muhtar çalışma alanları şu şekilde sıralamak mümkündür;
1260 gün boyunca muhtar olarak çalışan kişiler Bağ-Kur’dan emekli olabilir. Muhtarların sigorta primini devlet ödemektedir. Başka bir meslekten emekli olan kişiler ise muhtarlık yaparken sigorta hakkından yararlanamaz. 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişiler emekli olmak için 9000 gün prim öder ve yaş şartına tabidir. Kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında emekli olmaya hak kazanmaktadır. Fakat 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişiler emekli olmak için kadınlarda 20 ve erkeklerde 25 yıl olmak üzere prim öder, yaş kriterinden ise muaftır.
Mersin’in en iyi liseleri belli oldu: Bakın ilk sırada hangi lise var
Muhtar olmak için şu kriterleri sağlamak gerekir:
Muhtar olmanın avantajları muhtarlık mesleğinin emekli olduktan sonra da yapılabilir olması, sigortalarının devlet tarafından ödenmesi ve özellikle köylerde toplum önündeki statüsü yüksek mesleklerden biri olarak görülmesi.
Muhtar ve stajyer kıyafet tüzüğü erkeklerin ceket, gömlek, pantolon ve kadınların ceket, gömlek, bluz, pantolon ve etek giymesi gerektiğini belirtir. Ancak kıyafet düzeni çalışılan kuruma göre değişkenlik göstermektedir.