Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, tasarruf tedbirleri kapsamında önemli adımlar atıldı. Buna göre; Resmî Gazete’de Tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı.
Devletin tasarruf tedbirlerini güçlendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge, Resmi Gazete’de yer aldı. Cumhurbaşkanı’nın imzasını taşıyan genelgeye göre kamu taşıtları yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülecek. Yayımlanan genelgeye göre Tasarruf tedbirleri paketi kapsamında kamu kurumlarında şu maddeler uygulanacak:
1. Savunma ve güvenlik hizmetleri dışında, kamu kurumları toplu taşıma bölgelerinde personel servisi hizmetlerini sonlandıracaklar.
2. Hizmet alımı yoluyla sağlanan personel servisi hizmetleri sözleşme süresi bitene kadar devam edecek.
3. Kamu taşıtları yerli ve elektrikli araçlara dönüştürülecek. Mevcut araçların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli taşıt alımları yapılacak.
4. Kamu kurumlarının mevcut kiralık araçları, sözleşme süresi bitince izin alınmadan yeniden kiralanmayacak.
5. Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma veya şahıs gibi kuruluşlara ait taşıtlar, kamu kurumlarınca izin alınmadan kullanılamayacak.
6. Bakanlıklarda en fazla 3 araç makam hizmetlerinde kullanılabilecek.
7. Cep telefonu hakkı sadece Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı organı başkanları, valiler, belediye başkanları ve üst düzey yöneticilere tanınacak.
8. Kamu kurumları, faaliyetleriyle doğrudan ilgili olmayan tanıtımlar dışında basın ve yayın organlarına ilan ve reklam veremeyecek.
9. Kamu personeli, zorunlu olmadıkça fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak.
10. Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullanılacak. Geçmişte kazanılmış birikmiş izinler 3 yıl içinde kullandırılacak.
11. Memurlara toplu sözleşme gereği yapılacak giyecek yardımı ayni olarak sağlanacak. Kıyafet desteği için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak ve nakdi ödeme yapılmayacak.
12. Memurun kurumunun ödediği uçuşlarda kazanılan miller, kurumlar tarafından kullanılacak.
13. Bugün itibarıyla sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımları ile yapım ihaleleri gözden geçirilecek ve genelgeye uygun olmayanlar iptal edilecek.
14. Genelgeden önce başlamış iş ve işlemler için 3 ay içinde yeniden izin alınacak.