Mersin Haber

Toroslar ve Çamlıyayla, Kültürel Miras İğne Oyasına Sahip Çıkıyor

Toroslar ve Çamlıyayla, Kültürel Miras İğne Oyasına Sahip Çıkıyor
Yayınlama: 14.08.2023
A+
A-

Sanatın her dalına ev sahipliği yapan Toroslar Belediyesinin, Çamlıyayla Belediyesi ile birlikte düzenlediği 7. Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası Festivali’nde, iğne oyaları ve el sanatları görücüye çıktı.

Anadolu kadınının eşarbını, bohçasını, çarşaf ve havlu kenarını süsleyen iğne oyaları, bugün takı tasarımlarına ve kıyafetlere de ayrı bir renk katmasıyla dünyanın ilgisini çekiyor. Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediyesi ile Çamlıyayla Belediyesi de Mersin’in bu kültürel mirası olan iğne oyalarını, Geleneksel İğne Oyası Festivali ile dünyaya tanıtıyor.

Çamlıyayla İlçesinin Zevzek Tepesi’nde başlayan ve Toroslar İlçesi’nin Ayvagediği Mahallesi’nde sona eren festival; Türk kadının zerafetini, üretkenliğini ve başarısını da ortaya koydu. Sergiler, defile, konserler ve etkinliklerle taçlanan ve iki gün süren festival, 7’den 70’e yoğun ilgi gördü.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Çamlıyayla Belediyesinin geleneksel hale getirdiği festivale Toroslar Belediyesi olarak 2’nci kez destek vermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Selma Geçer ile Mersinli Halk Müziği sanatçısı Gürhan Ötün’ün konserleriyle coşkuya dönüşen festivalde milli duygular da doruklara çıktı.

Programa;  MHP Mersin İl Başkanı Serdar Soydan, Ülkü Ocakları Mersin İl Başkanı Emre Celal Gül, Cumhur İttifakı İlçe Teşkilat Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Yılmaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ve protokol üyeleri ile birlikte sergilenen ürünleri gezerek, el emekleri ile aile bütçelerine katkıda bulunan tüm kadınları tebrik etti. Başkan Yılmaz, hemşehrileriyle de sohbet ederek, programa katılımlarından dolayı teşekkür etti.

 

BAŞKAN YILMAZ; “EL ELE, GÖNÜL GÖNÜLE DAHA GÜÇLÜ VE GÜZEL GÜNLERE ULAŞACAĞIZ”

Toroslar Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileriyle devam eden programda tüm hemşehrilerine seslenen Başkan Yılmaz, birlik ve beraberliğe vurgu yaptı.

“Bu güzelliği Toroslarımızda da yaşatmak istedik” diyen Başkan Yılmaz; “Çamlıyayla Belediyemiz ile birlikte İğne Oyası Festivalimizin ikincisini düzenliyoruz. Çamlıyayla Belediyemiz bu festivali 7 yıldır gerçekleştiriyor. Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızda 16 merkezimizde ve 49 branşta eğitim veriyoruz. Bu kurslarımızdan bir tanesi de iğne oyası kursumuzdur. Bu kurslarımızda hanımefendiler, yeni bir el sanatı yapmayı öğreniyorlar. Üretiyorlar, satış yapıyorlar ve aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Binlerce yıl öteden gelen Atalarımızın, büyüklerimizin, kadınlarımızın, genç kızlarımızın duygularını, düşüncelerini, isteklerini, dileklerini işledikleri ve motiflerle ortaya koydukları iğne oyası sanatını tanıtmak, teşvik etmek ve bunu yaşatmak istedik. Emeği geçen Sayın Valimize, Kaymakamımıza, Çamlıyayla Belediye Başkanımıza, TORTEK eğitmenlerimize, üreten, ürettiğini satan ve aile ekonomisine katkıda bulunan kıymetli hanımefendilere teşekkür ediyorum. Bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız. Ülkemizin, milletimizin, devletimizin tarihi bir mücadele verdiği bugünlerde ayrışmanın değil birleşmenin, birbirimizi sevmenin, saymanın yolunu bulacağız. Birbirimize sarılacağız, kucaklaşacağız, el ele gönül gönüle daha güçlü ve güzel günlere ulaşacağız inşallah” diye konuştu.

BAŞKAN TEPEBAĞLI; “İĞNE OYALARI, KADINLARIMIZIN SÖYLENEMEYEN SÖZÜDÜR”

 

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ise unutulmaya yüz tutmuş kültürel varlıklarımızdan olan iğne oyalarına bu festival ile daha da ilgi duyulduğuna dikkat çekerek, desteklerinden dolayı Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Başkan Tepebağlı; “Çamlıyaylalı kadınlarımız, evlerinin geçimine katkı sağlamak için iğne oyası yaparlar. Ve bu iğne oyasını yazmalara, kıyafetlere işlerler. Çamlıyayla’nın birbirinden güzel doğasının ve kültürel motiflerinin işlendiğ iğne oyası, kadınlarımızın söylenemeyen sözüdür. Bazen bir sevinç göstergesi, bazen de bir sitem ifadesidir. İğne oyasını, kadınlarımızın günlük hayatta ortaya koyduğu bir sanat eseri olarak değerlendiriyoruz. Bir iğne oyasının kopyası yok. Bu özel bir yapımdır ve aynı şartlarda aynı dikişlerle yapılmış bir iğne oyası yoktur. Bu sanat eserine gereken hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz daha sonra Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı’ya TORTEK Merkezi’nde üretilen dokuma kilim hediye etti.

Program, Mersinli Halk Müziği sanatçısı Gürhan Ötün ve TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Selma Geçer’in sahne aldığı konserlerle sona erdi.

Mersinin nabzını tutan en güncel haber sitesidir. Yerel siyasetten ekonomiye, kültürden spora tüm gelişmeler Mersin Odak Haber'de - Mersin Haberleri
    Bir Yorum Yazın
    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.