YKS 2022 Tercihleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

YKS 2022 Tercihleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yayınlama: 23.07.2022
Düzenleme: 23.07.2022 10:51

Lise eğitiminin sonunda ülkemizde hemen hemen bütün gençlerimizi ilgilendiren ve hazırlandığı aynı zamanda ailelerin merakla beklediği YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) açıklandı.

      Bu bağlamda geçtiğimiz hafta içi açıklanan tercih kılavuzuyla birlikte üniversite tercih dönemi 27 Temmuz- 5 Ağustos tarihlerinde başlayacak. ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzuna göre üniversite adayları sınav sonuçlarına göre istedikleri üniversite ve bölümleri tercih edebilecektir. Bu süreçte ailelerimizi ve öğrencilerimizi doğru yönlendirmek çok önemli.

      Bu yazımda tercih döneminde genel olarak yapılan yanlışlar, tercih işlemleri için bilinmesi gerekenler, üniversite tercihi nasıl olmalı ve bölüm tercihi nasıl olmalı başlıklar altında açıklamaya çalışacağım.

Tercih Döneminde Genel Olarak Yapılan Yanlışlar

 

Üniversite adayları tercihler hakkında bilgiye ulaşma noktasında alanında YETKİN Rehber öğretmenlerinden bilgi alması gerekmektedir.
Adaylar doğru bilgiyi resmi kaynaktan (ösym,yök vb.) ulaşması gerekmektedir. İnternet ortamında geçerliliği olmayan yanlış bilgilerin paylaşıldığı bazı forum sitelerinde uzman biri tarafından yazılmışcasına çok fazla yanlış bilgiler maalesef mevcuttur. 2022 Tercih kılavuzu mutlaka incelenmeli.
Tercih işlemleri sırasında gençlerimizi aileleri yalnız bırakmaması önemlidir.
Özellikle 2 yıllık tercih yapacak adaylar okuyacağı üniversitenin fakültesinin okuyacağı ilin hangi ilçesinde olduğu ve imkanlarının iyi araştırılması lazım.( 2 yıllık bölümler genellikle il dışında olup ilçelerde bulunmakta. Bu durumdan dolayı çok öğrencilerimiz bölümü bırakmak zorunda kalmışlardır.) Sonradan ‘HANİ BU ÜNİVERSİTE DENİZ KENARINDAYDI ? diyehayıflanmayın.

 

Tercih İşlemleri İçin Bilinmesi Gerekenler

Her aday kendine ait T.C kimlik numara ve ÖSYM şifresi(veya e-devlet) ile işlemlerini gerçekleştirecektir.
Tercih kılavuzunda tercih yapılan bölümlerin koşulları mutlaka incelenmeli. Özellikle VAKIF (özel) üniversite tercihi yapacak adaylar.
VAKIF(özel) üniversite tercihi yapacak adaylar ücretleri iyi öğrenmeli gideceği şehir veya ülke iyi araştırılmalı. Bulunabilirse daha önce oradan mezun olan kişilerle iletişime geçilmeli.
Tercih sırasında YKS’de aldığınız puan değil YERLEŞTİRME SIRALAMANIZ önemlidir. Yerleştirme sıralamanıza göre tercih yapmanız gerekmektedir.
Aday tercih işlemlerini yaparken aile ile birlikte olunmalı ve uzman kişi tarafından bu süreç yönetilmelidir. Bu durumdan dolayı geçmiş yıllarda çok mağduriyet yaşayan adaylar olduklarını gördük ve duymaktayız.
ÖSYM giriş bilgilerinizi kesinlikle kimseyle paylaşmayınız. Tercih işlemleriniz bittikten sonra şifrenizi tekrar yenileyiniz. Ve kimseyle paylaşmayın. Geçen yıllarda bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan hatta TV kanallarında haber olma durumu söz konusuydu.
Tercih işlemleriniz bitirdikten sonra tercih liste çıktınızı almayı unutmayın. Sonuçlar açıklanana kadar saklayınız.

 

Üniversite Ve Bölüm Tercihi Nasıl Olmalı ?

-Tercih listenizde son sıraya dahil gitmeyeceğiniz veya zaten ilk sıralara yazdığım yerler gelecek mantığıyla üniversite/şehir/ ülke kesinlikle yazmayınız.

-Tercih yapacağınız üniversite ve bölüm iyi araştırılmalı. Üniversite imkanları iyi bilinmeli.

-Üniversite ismine göre tercih yapmayınız. İstediğiniz bölümün o üniversitedeki başarıları incelenmeli.

-Üniversitede bulunan öğretim üyeleri araştırılmalı. Uzmanlaşmak istediğiniz bölümle alakalı öğretim üyelerinin çalışmalarına bakılmalıdır.

-Üniversitenin staj imkanına dikkat edilmeli. İlerleyen zamanlarda CV’ nizde önemli yer teşkil edeceğini unutmayın.

-Üniversitenin burs olanaklarını araştırınız.

-Tercih yapacağınız bölümün iş imkanlarına iyi bakılmalı. Öncelikle mutlu olduğunuz kendinizin iyi hissedeceğinizbölümleri tercih edilmeli. Genel itibarıyla maddi kaygıyla seçilen bölümlerde öğrencilerimiz çoğu ya bölümü bırakmakta ya da mezun olduktan sonra mesleğiyle ilgili iş bulamamaktadır.

Değerli okurlar yukarıda sizlerle paylaştığım konuyla ilgili kendimce önemli bulduğum durumları yazmaya çalıştım.

Sağlıcakla kalın…

İBRAHİM ŞİMŞEK- Eğitim Yöneticisi

İletişim: [email protected] Tel no: 05370454063
error: İzinsiz Haberleri Kopyalamayın!