Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, Mersin Şube Başkanı Mervan Nas, artan maliyetler nedeniyle sektörde zorlandıklarına dair bir bildiri yayımladı.
Artan maliyetler karşısında inşaat sektörüne hizmet vermekte zorlandıklarını belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Mersin Şube Başkanı Mervan Nas, ‘’Aylardır sektörde yapı denetim kuruluşlarından kaynaklı sorunların çözülmesi adına ticaret odaları bünyelerinde istişare kurulları kurarak çözüm yöntemleri için emek vermekteyiz’’ ifadelerini kullandı.
Ülkenin deprem neferleri olarak tanımlanan Yapı Denetim Kuruluşlarının taleplerine kulak verilmesi gerektiğini belirten Mervan Nas, ‘’Sektörün deprem sigortası olan yapı denetim kuruluşlarının, emlak hizmet bedellerinden çok daha düşük ücretlerle çalışmaları gündemden düşmeden çözüm bulunması gereken bir konudur. Aksi takdirde bu şartlarda yapı denetimi hizmeti veremeyecek noktaya doğru gidiyoruz. Hepimizi zora sokacak böylesi bir durumun yaşanmaması adına Bakanlığımızdan destek talep ediyoruz’’ şeklinde belirtti.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Mersin Şube Başkanı Mervan Nas, yaptığı açıklamada sektörün yaşadığı sorunları şu şekilde dile getirdi: ‘’Yakıt ve araç maliyetlerindeki artışlar, beton numunelerine yapı laboratuvarlarının yaptığı fahiş zamlar, beton numunesi çiplerine yapılan zamlar. Ofis kiralarının ve genel giderlerinin ciddi oranlarda artması. Tüm sektör aktörleri serbest piyasa koşullarında istedikleri şekilde fiyatlarını güncelleyerek koşullara ayak uydurabilmektedir. Yapı denetim kuruluşlarının ücretlerinde ise yılbaşından bu yana, bütün masraf kalemlerindeki ciddi artışa rağmen hiçbir artış olmamıştır’’ dedi.
‘’Ülkede çalışan mühendis, mimar ve teknik personellerin %15-20 sini istihdam eden bir sektörün gelirlerinin günden güne eritilmesi ülkenin deprem güvencesini de tehlikeye atmaktadır’’ diye belirten Nas, sektörel taleplerini sıraladı.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği’nin Sektörel Talepleri:
1-Yapı denetim hizmet ücretlerinin firmaların tüm personelini aktif çalıştıracak ve gerçekten tam randımanlı hizmet verecek şekilde güncellenmesi.
2-İllerde kurulması gereken firma sayılarının hesap yönteminin gerçekçi şekilde hesaplanması
3-Yapı denetim birliği kanununun çıkarılması.
4-Birliğin kendi içerisinde firmaları regüle ve disipline etmesi. Sistemi suistimal edenlerin sistemden ayıklanmasının sağlanması.