Mersin Haber

Psikolog Zelal Gök Yazdı: Deprem Korkusu (Seismophobia) Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Psikolog Zelal Gök Yazdı: Deprem Korkusu (Seismophobia) Nedir? Nasıl Baş Edilir?
Yayınlama: 23.02.2023
Düzenleme: 24.02.2023 12:22
A+
A-

Deprem, son zamanlarda ülkemizin en önemli gündemini oluşturmaktadır. Maalesef deprem konusunda yetersiz tedbirlerin alınması hepimizin sorunu olmuştur. Üst üste yaşanan deprem haberlerinden sonra sürekli televizyon programlarına gündem olarak sunulan, Toplumumuz depreme ne kadar hazır? ya da Binalarımız ne kadar sağlam? gibi sorular hepimizi bu konuyla ilgili tedirgin etmektedir.

Deprem konusunda birçoğumuz nasıl baş edileceğini bilemiyoruz. Bu nedenle sizlere deprem korkusunu ve nasıl baş edileceğini-nelerin yardımcı olabileceğine dair bir yazı hazırlayarak sizlerin bu konu ile ilgili zihninizden geçen sorulara-korkulara ışık tutmak istedim…

Deprem, sonuçları öngöremediğimiz doğal afettir. O halde kontrolümüz dışında gelişen olayların korku duygumuzu tetiklemesi de oldukça doğaldır. Deprem korkusu; diğer birçok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikede olduğu bir korku meselesi değildir. Aksine ailesi, yakın çevresini içine alan felaket senaryolarının tetiklendiği bir durumdur. Yani kişi depremin kendisinden değil olası sonuçlarından, sevdiklerini kaybetme ihtimalinden dehşete kapılmasına neden olmaktadır.

Deprem korkusunu tetikleyen; belirsizliktir. Nerde, ne zaman, hangi şiddette olduğunu bilmemek kişinin depremden kaçamayacağını düşünerek stres ve kaygıya kapılmaktadır. Deprem, olumsuz bir kelime olduğu için zihnimizde tehdit algısı oluşturmaktadır.

Bu sebeple deprem dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak; panik halde olmak, endişe içinde olmak, çaresiz hissetmek, ölüm kaygısı-korkusu gibi duygular gelmektedir. Bu duyguları “tehlikedeyim, güvende değilim, bu korkuyla baş edemeyeceğim gibi olumsuz düşünceler takip edecektir.

Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak: uyku bozukluğu, küçük bir hareketten bile korkma, ağlama isteği, yoğun huzursuzluk hissi, deprem anının aklından çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanması şeklindedir.

DEPREM KORKUSU İLE BAŞ ETMEK:

Travmatik olay sonrasında zihnimizde “Dünya, tehlikeli bir yerdir.” İnancına sahip olabiliriz. Rutinlerimizin devam etmesi güvende olduğumuzu hissettirir. Yani rutinde kalmayı çabalamak oldukça önemlidir.
Korkunuzu bastırmayın, anlaşılamayacağınız endişesi ile yaşanılanları içinizde barındırmayın. Çevrenizdeki kişiler ile paylaşıp çözüm yollarını bulmak için manevi destek alın.
Deprem konusunda bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenmek sizi korkunuza karşı daha güçlü kılacaktır.
Deprem çantası oluşturmak kaygınızı azaltacaktır. Fakat deprem çantasını hep gözünüzün önünde tutarak depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının.
Ailece toplanarak deprem anında neler yapılacağı ve nasıl korunması gerektiği konusunda plan yapılmalıdır.
Nefes egzersizi, gevşeme çalışmaları kaygı ve korku anınızda size yardımcı olacak yöntemlerdir.
Depremin ardından 1 ay geçmesine rağmen rutin hayatınıza dönmekte zorlanıyorsanız, endişelerinizde yavaş yavaş azalma gözlenmiyorsa, günlük işlevselliğinizde bir düşüş varsa bu konuda uzman desteği alınmalıdır.

Deprem korkusu tedavisi süresince amaç kişiye korkusuyla baş etme becerisi kazandırılmaktadır. Deprem hepimizde kaygı yaratır fakat bu sürenin uzaması, yoğun korkunun devam etmesi ve günlük yaşantınıza geri dönmekte zorlanıyorsanız bir an önce profesyonel destek almanızı öneririm.

Sevgiyle kalın…

Mersin Odak Haber İletişim: mersinodak@gmail.com Tel no: 05370454063 (Sabri BORAK)
error: Kopyalama!