Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Nisan ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Toplantısı’nda, idareden gelen 22 ve komisyonlara havale edilen 13 madde olmak üzere toplam 35 madde görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2021 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Başkan Seçer, gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Meclis üyelerinin sorularına tek tek yanıt verdi. Yeni alınan otobüslerle ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Başkan Seçer, “Öyle zamanda, öyle önemli alımlar yaptık ki, biz 272 otobüs aldık ve şu anda biz o otobüsleri yeni, şu günkü fiyattan alsak 720 milyon lira para ödememiz lazım. Bu çok önemli bir para. Bunlar bize hem taksitli oldu hem de çok makul maliyetlere geldi” dedi.
Meclis toplantısında 2021 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Faaliyet raporu görüşülürken oturumu Meclis 1’inci Başkan Vekili Mehmet Çelik yönetti. Tüm Meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Seçer, Faaliyet Raporu’yla ilgili söz alarak bazı eleştirilere de yanıt verdi. 2021 yılı içerisinde Faaliyet Raporu’nda yer alan uygulamaları gerçekleştirdikleri bütçeye dikkat çeken Seçer, “Bizim 2021 bütçemiz 2 milyar 695 milyon liralık bir bütçedir ve bu bütçenin yüzde 99.7’lik kısmını yani 2 milyar 687 milyon 47 bin 529 TL’lik kısmını gerçekleştirdik. Bunun yanında bizim gelir bütçemiz yüzde 99.82 gerçekleşmeyle 2 milyar 480 milyon 529 bin 416 lira oldu” dedi. Tahmini bütçelerinin de 2 milyar 485 milyon lira olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, “Peki, bu aradaki fark nedir? Yani gelirimiz güzel, 2 milyar 480 milyon da 2 milyar 687 milyon nedir? Arada 252 milyon 911 bin liralık bir fark var. Bu 252 milyon liralık kısım; burada görünmeyen, bütçe giderlerinde görünmeyen; bir önceki dönemin banka borçları, anaparası ve faiz ödemeleridir. Bir kere bunu söyleyelim. Yani biz bu bütçeyle, 2 milyar 480 milyon liralık gelir bütçesinin evvela 252 milyon 911 bin liralık kısmını bir önceki dönemin anapara ve faiz giderleri olarak ayırdık. Taksiti geldi, günü gününe ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz” diye konuştu.
3 yılda yapılan hizmetleri vatandaşların takdir ettiğini belirten Başkan Seçer; “Mersin’de her 4 kişiden 3’ü Mersin Büyükşehir memnuniyetinden bahsediyor. ‘Memnunum’ diyor. ‘Bu uygulamadan memnunum’ diyor” dedi. Türk halkının ferasetine inandığını ve güvendiğini sözlerine ekleyen Seçer, “Biz vicdanı rahat bir şekilde görevimizi yaparız. 2 yıl sonra bizden 1 kişi hesap sorabilir; vatandaşımız. Gideriz, hesaplaşırız. ‘Sen doğru işleri yapıyorsun’ dediği noktada kimse onu tutamaz, oyunu verir. Çünkü insanlar hizmet bekliyor” diye konuştu.
Devraldıkları borç yükünün 2 milyar 246 milyon 949 bin lira olduğunu belirten Başkan Seçer, bunun 1 milyar 582 milyon 783 bin lirasının banka borcu, geri kalan 664 bin 166 liralık kısmının ise bütçe kaleminde ‘emanetler’ olarak görülen piyasa borcu olduğunu söyledi. Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Dolar bazında, o günkü dolar kuruyla biz 400 milyon dolar Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borç yüküyle başladık 3 yıllık icraatımıza. Bunun 282 milyon doları banka borcuydu, dolar 5,6 TL. Açık hesap borcu yani emanetler kısmındaki borcu 118 milyon dolardı. Şimdi gelelim Mart sonu itibariyle; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 400 milyon dolardan, dolar bazında 107 milyon dolara düşmüş. TL bazında, 2 milyar 247 milyondan 1 milyar 583 milyona düşmüş. 400 milyon dolar borçla devraldığımız belediyenin şu anda 107 milyon dolar borcu var. Bu süre içerisinde 2019 yılında aldığımız 164 milyon liralık borç da bunun içinde. Onun faizi de bunun içinde.”
Yapılan eleştirilerde gelir-gider tablosunun referans alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Şu anda asıl canımızı yakan faizli borçlardır. Bizim 1 milyar 582 milyon 783 bin TL’lik yani 282 milyon dolarlık banka borcu, TL bazında 164 milyon artı faizi de ilave edin 2019’da aldığımız banka borcunu; 710 milyon 689 bin TL’ye, bugünkü döviz kuruyla 48 milyon dolara düştü. Tablomuz budur. Biz belediyede mali disiplini sağlamış bir yönetimiz. Biz ne yaptığımızı, nasıl yürüdüğümüzü biliyoruz. Biz tefeciye boğulmuyoruz. Biz alacaklının önünden kaçmıyoruz. 1 liralık malı 2 liraya yaptırmıyoruz. İhalelerimizin bedelleri açık seçik orada” ifadelerine yer verdi.
Türk Lirası ve döviz bazında kendi dönemlerinde yaptıkları köprülü kavşakların maliyetlerinin de önceki döneme göre daha ucuza yapıldığını vurgulayan Başkan Seçer, “10 milyon dolar, 2017 koşullarında yapılan köprülü kavşak. Bugün, bu demir fiyatlarıyla, bu çimento fiyatlarıyla, bu fore kazık maliyetleriyle 4 milyon 294 bin dolara yapılmış. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Onun için bu gemi gidiyor” dedi. Büyükşehir’e çok para geldiği, bu nedenle paraya ihtiyaçları olmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Başkan Seçer, “Ben hangi ortamda ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi güçsüzdür’ dedim? Ben hangi ortamda ‘Mersin güçsüz bir kenttir, vizyonsuz bir kenttir’ dedim? ‘Fakir fukara bir kenttir’ dedim? Benim kentim güçlü bir kent, bunu her yerde söylüyorum. Benim belediyem güçlü bir belediye. Şunu da ilave ediyorum; belediyecilikte hırsızlığı engelleyin, israfı engelleyin, gelen para pekala da yeter. Bütün belediyelere yeter. Bir belediye başkanı olarak bunu haykırıyorum. Biz, ciddi anlamda borçlanmadan 3 yılımızı geçirdik. Hiçbirinizin Mecliste, hiçbir vatandaşımızın, hiçbir muhtarımızın herhangi bir konudaki talebini biz ‘bütçemiz yok, paramız yok, akaryakıtımız yok, asfaltımız yok’ deyip zinhar geri çevirmedik” ifadelerine yer verdi.
Tarsus Yarenlik Alanı’ndaki çalışmaların gündeme gelmesi üzerine de Başkan Seçer, şöyle dedi:
“Yarenlik Alanı biz yönetime geldiğimizde durumu belliydi. Örtüler yıpranmış, elektriği yok, ağaçlar, peyzaj düzensiz. Motosikletler cirit atıyor. Yayanın trafik anlamında güvenliği yok. Oturulan alanlar uygun değil. Esnaf rahatsız oluyor. Alışverişe gelen insanlar, kadınlar rahatsız oluyor. Kimse bugüne kadar dokunmamış. Ama biz geldik bunları aldık. Anket yaptık. Gittik, esnafla konuştuk. ‘Bir proje çalışın’ dedik arkadaşlarımıza. Bunlar teknik işler. Bizim memlekette herkes her şeyin uzmanı. Ben her şeyin uzmanı değilim. Ben Belediye Başkanı olarak, sizler de Belediye Başkanı olarak her şeyin uzmanı olabilir misiniz? Olamazsınız. Bir proje çalışılmış. Ortada ucube bir yapı var. Aynen tekrarlıyorum. Ne olduğu belirsiz, hiçbir anlamı yok. Ne tarihi, ne kültürel, ne mimari, ne estetik hiçbir özelliği yok. Böyle bir şey kondurulmuş. Ne var? Orada çeşme var. Etrafında olumsuzluklar var. Sürekli kirlenen bir bölge. Burası neresi? Tarsus’un en güzel caddesi, Yarenlik Alanı’nın göbeği. Koca bir meydanı, o ortadaki gereksiz yapı yok etmiş. Arkadaşlar bunu bana söyledi. Bunu söyleyenler mimar. Oradaki tasarım çalışmasını yapanlar, mimari çalışmayı yapanlar. ‘Bu burada uygun değil’ dendi. Dedim ki; ‘Bunun bir tarihi, yani bir özelliği mi var? Bir güzelliği mi var?’ ‘Hayır, efendim’ dediler. Tac Mahal’in kabri gibi. Tac Mahal’in kabrinin bir değeri var dünyada. Her taraftan ziyaretçiler geliyor. Buraya da bırakın dünyadan, Tarsus’tan ziyaretçi gittiğini duymadım. Akan çeşme. Kafaya bak. Hangi yıllarda kalmış? Ben 2 tane çeşme yapacağım hiç merak etmeyin. Ama böyle değil. Oraya yapılacak. Dolayısıyla bırakın belediye başkanları kendi döneminde, hala kendilerini belediye başkanı zannediyorlar. Emin olabilirsiniz. Psikolojileri bu. Bırakın yeni bir belediye başkanı gelmiş. Saygı duyun alınan kararlara. ‘Bizim zamanımızda yapılan eserler, efendim bir bir yok ediliyormuş.’ Yahu buna eser mi denir? İnsan güler yahu. Buna eser mi denir?”
Mersin Metrosu’na ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, şunları söyledi:
“16 Ağustos’ta borçlanma yetkisini verdi Meclis. Bu, Cumhurbaşkanlığı’na gitti. Strateji Bütçe Başkanlığı’na. Yeni yıldan önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geldi. Görüş geldi. O ara bir Bakan değişikliği oldu. Kısmet bu ya. Sonra yılı devirdik. Yıl bitti. Dediler ki, ‘Tekrar görüşe gitmesi lazım.’ Bunu Meclis’te konuşmuştuk. Biz uzun uğraşlar sonucunda Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın görüşünü Hazine’ye şu anda gönderdik. Şu anda orada imzada bekliyor. Ben de yaklaşık 1 aydır Sayın Cumhurbaşkanı’ndan randevu bekliyorum. Şimdi bunu vatandaşlarımızın da dinlemesini istiyorum. Yatırım programına alınmış bir projedir Mersin Metrosu. 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Strateji Planı’nda, yatırım programında vardır. Yatırım programına alınmış bir projenin dış finansman onayı niye verilmez? Belli bir hesap tekniği var. Eğer belediyenin borcu o hesap tekniği sonucu çıkan rakamdan yüksekse verilmez. Benim son bilançom burada. O hesaplama tekniğine göre de rakamları koyuyorum, çıkan sonuç rakamın çok altında.”
Kamuoyunda “hayali temel atıldığı”na ilişkin bazı söylentiler bulunduğunu ifade eden Seçer, “Hayır, gidip ziyaret edebilirsiniz. İlk istasyon inşaatı başladı, devam ediyor. Eski otogarda. 2. Gar’ın orada başlayacak. Trafik açısından tedbir alıyor arkadaşlar. Kaldı ki Koruma Kurulu Kararı önceki hafta bize geldi. Orası koruma bölgesi, koruma alanına giriyor. Şimdi burada bizim metroyla ilgili, Mersin halkını aldattığımız, bu kelimeyi bile ağzıma almıyorum; yalan söylediğimiz konusuna tezvirat yapanlara buradan duyurumdur; inşaat devam ediyor. Yüklenici firma orada. Bunlar mevzuata uygun bir şekilde projelendirilmiş, kurumlardan izinleri alınmış, Cumhurbaşkanlığı 2022 Yatırım Programı’nda var, ilk finansman kısmı olan 900 milyon lira 16 Ağustos 2021 yılında Mersin Büyükşehir Meclisi’nde onanmış ve borçlanma yetkisi tarafıma verilmiş, şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bekliyor. Yarın Sayın Bakan imzalasın; biz finansmanı bir an önce kullanacağız. Bu da en az 4-5 aya. Ama her şeye rağmen buradan Mersin halkına bir söz vermek istiyorum. Şartlar her ne olursa olsun 1 yıl kaldı genel seçime. 1 yıl sonra sandıktan ne çıkacağını kimse bilemez. Ben bu 1 yılı, ben eminim Sayın Cumhurbaşkanı randevu da verecek, bu konuda haksızlığa uğradığımızı da görecek, Mersinlilere katkı da sunacak, yardımcı da olacak. Ben bundan eminim. Ama varsayalım ki böyle bir gelişme olmadı. O inşaatı durdurmamak için gecemi gündüzüme katacağım, kendi imkanlarımla da o inşaatı devam ettireceğim. Bunu da buradan Mersin halkına bir söz olarak veriyorum” dedi.
Başkan Seçer, evsel katı atıkların vahşi depolama ile ormanlara yapıldığı yönündeki eleştirilere de yanıt verdi. Sarıibrahimli, Tarsus Gürlü ve Silifke’de katı atık depolarının olduğunu ve göreve geldikleri güne kadar Anamur, Gülnar, Bozyazı ve Aydıncık’ta atıklara vahşi depolama yöntemi kullanıldığını hatırlatan Başkan Seçer, “Biz yönetime geldikten sonra vahşi depolamaya müsaade etmiyoruz. Kimse diyemez ki; ‘Mersin’de evsel atık, çöpler vahşi depolama ile ormanlara yapılıyor, uygunsuz bir şekilde yapılıyor’. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
Tarsus’ta Gürlü Katı Atık Tesisi’nin kapasitesinin dolduğunu, ilave yer için bakanlığa müracaat ettiklerini ancak hala cevap gelmediğini hatırlatan Başkan Seçer, “Şimdi biz orası dolduğu zaman bu çöpü nereye istifleyeceğiz bilemiyoruz. Bakın iki yıl oldu Çevre Bakanlığı’ndan ilave yer tahsisi istedik. Şu ana kadar gelmedi. Bana çıkıp birileri derse ki; ‘bürokrasi herkese adaletli, bakanlıklar herkese adaletli’. Ben inanmam, inandırıcı bulmam. Cumhur İttifakı’nın belediyesine böyle bir uygulamayı yapacak bakanlığı tanımıyorum. Belediye; ‘çöp alanım doldu’ diyecek, her gün çevreyle ilgili onlarca beyanatlar; çevre dostu hükümetler, çevre dostu bakanlar, çevre dostu belediye başkanları. İyi güzel de yarın bir gün biz bu çöpü nereye dökeceğiz? İkinci bir konu bir an önce Bozyazı’daki sorunu çözmemiz lazım. Ormanla ilgili bir sorun yaşanıyor şu anda. Yeni dosyalarla bu hafta Ankara’ya gideceğim. Bir tanesi de bu. Umut ediyorum ormanla ilgili problemi de çözüp döneriz” ifadelerini kullandı.
Seçer, tarımdan sağlığa, özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalardan mezarlık projelerine kadar birçok alanda hayata geçirdikleri hizmetleri tek tek anlattı. Seçer, eğitim konusunda söylenenlerin kendisini duygulandırdığını, çocukların herkes için çok kıymetli olduğunu belirterek, “Onların iyi eğitilmesi konusunda da ülkemize, milletimize, insanlığa faydalı birer birey olması konusunda da her türlü çalışmaları yapıyoruz, bundan sonra da çalışmalara devam edeceğiz” dedi.
Meclis toplantısında maddeler oylanırken, Büyükşehir Belediye Encümeni’ne 5 üye seçimi de gerçekleştirildi. Ayrıca işari oylama ile İhtisas Komisyonları Seçimi de yapıldı. Komisyon üyeleri Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.